Sindicaliștii silvici pichetează, miercuri, 11 iulie 2018, Palatul Parlamentului, nemulțumiți de evoluția sectorului forestier, în special în aceea ce privește regimul proprietății. Lucrătorii forestieri vor legi corecte și coerente și consultarea organizațiilor de profil atunci când sunt avansate proiecte de acte normative. Și tot demersul lor are ca scop asigurarea gestionării durabile a pădurii.
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, singura organizație reprezentativă pentru sectorul de activitate agricultură, acvacultură, pescuitul, silvicultură și economia vânatului, având în prezent un număr de peste 15 000 de membri care profesează în domeniul silvic în întreaga țară, organizează în data de 11 Iulie 2018 pichetarea sediului Camerei Deputaților, între orele 10:00 – 14:00, pentru susținerea mai multor revendicări, se arată într-un comunicat de presă al Federației.
Prima solicitare a acestora se referă la înființarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri și luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri. „Pădurea este și trebuie să rămână bun de interes strategic pentru România”, precizeazî comunicatul. Ei mai solicită și retragerea Proiectului de lege înregistrat la Senat – B 275/2018, de modificare și completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, prin care se urmărește împroprietărirea anumitor unități de cult, care au avut în folosință sau administrare terenuri forestiere de până la 30 ha. „Acest proiect de lege încalcă art. 136 din Constituția României, care prevede că proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale”, susțin sindicaliștii. De altfel, lucrătorii silvici sunt nemulțumiți și de Proiectul de lege înregistrat la Senat- L 418/2018 pentru aprobarea O.U.G nr. 56/2018 de completare a Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, prin care se urmărește transformarea unor regii în societăți pe acțiuni. Mai exact, Regia Națională a Pădurilor, care administrează pădurile statului, ar putea deveni societate comercială, fapt ce-i nemulțumește pe silvici.
Celelalte revendicări legislative se referă la consultarea consultarea organizațiilor de profil în elaborarea actelor normative, protecția pădurarilor și întărirea autorității personalului silvic.
„Revendicările susținute de Federația Sindicatelor Silva au ca scop salvarea pădurilor României de la distrugere, consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică, garantul asigurării unei gestionări durabile a pădurilor statului, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate”, completează comunicatul.
În situația nesoluționării favorabile a revendicărilor, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va relua acțiunile de protest în fața sediului Camerei Deputaților în data de 18 iulie 2018.