Sindicaliștii silvicultori au pichetat Ministerul Mediului ca să sensibilizeze autoritățile cu privire la nevoile pe care ei le au. A fost unul dintre cele mai prolifice proteste, având în vedere că ministrul Mediului a anunțat că va demara procedurile chiar de mâine pentru rezolvarea uneia dintre cerințele protestatarilor. Sindicaliștii au reclamat măsuri de protecție în fața agresiunilor hoților de lemne, dar și susținerea finanțării sectorului silvic, care nu a beneficiat de astfel de măsuri.
Ministrul Tánczos Barna și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu s-au întâlnit astăzi, la sediul instituției, cu delegația Federației Sindicatelor din Silvicultură-Silva pentru a discuta solicitările venite din partea angajaților din silvicultură, care au pichetat astăzi sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, anunță ministerul pe pagina sa de Facebook.
„Ca o apreciere generală în ceea ce privește lista revendicărilor, nu pot să spun decât că sunt pertinente, au fost fundamentate și vin din experiența zilnică a personalului silvic, care lucrează pentru protejarea pădurilor din România. Foarte multe puncte de pe această listă sunt chiar rezolvabile”, a declarat ministrul.
„Voi depune la Senat un proiect de lege pregătit împreuncă cu Federația Sindicatelor din Silvicultură – Silva, în vederea protejării pădurarilor. Personalul silvic care lucrează pentru paza pădurilor să fie ridicat, în cadrul Codului Penal, la nivelul Poliției și al Jandarmeriei. În cazul în care asupra acestor oameni se comit fapte de violență, de ultraj, dacă sunt atacați, loviți, sancțiunea să fie similară cu sancțiunea pe care o primește o persoană care atacă un polițist sau un jandarm. Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, activitatea desfășurată de personalul silvic este cel puțin la fel de importantă ca activitatea Poliției sau a Jandarmeriei. Merită același tratament în codul penal, de aceea voi iniția acest proiect de lege”, a susținut demnitarul.
De asemenea, în ceea ce privește protejarea, apărarea personalului silvic, ministrul Barna Tánczos a spus că va fi lansat un dialog cu Ministerul de Interne pentru a clarifica modalitatea de reglementare a armamentului care poate fi purtat de personalul silvic, astfel încât, actele normative prin care o bună parte a personalului silvic a rămas fără armamentul din dotare să fie o chestiune a trecutului, să fie identificată o soluție pentru a asigura armamentul pentru protejarea personalului silvic acolo unde este nevoie. În același timp, va fi lansat un dialog cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a găsi soluții în vederea sprijinirii personalului silvic la pensionarea anticipată și pentru a avea o aplicare unitară a acestor prevederi legale.
Au fost analizate și celelalte revendicări ale reprezentanților Federației Sindicatelor din Silvicultură – Silva și s-a stabilit o viitoare întâlnire pentru finalul lunii mai.