Acasă Analize Şi statisticile arată că românii o duc mai rău

Şi statisticile arată că românii o duc mai rău

de GM

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat indicele perţurilor de consum (IPC – “unitatea de măsură“ a inflaţiei) pentru prima lună din acest an. Dacă se urmăresc ponderile diferitelor mărfuri şi servicii în IPC se constată că românii o duc mai rău decât anul trecut! Îşi “drămuiesc” banii ca să le ajungă pentru cele mai elementare lucruri: pâine, cartofi, ulei, zahăr, medicamente!

Conform Institutului Naţional de Statistică, informaţiile pentru calculul indicelui preţurilor de consum (IPC) se obţin printr-o cercetare selectivă lunară organizată de INS. Se colectează preţuri de vânzare cu amănuntul pentru un nomenclator de circa 1.825 sortimente, în aproximativ 7.100 de magazine şi unităţi prestatoare de servicii din oraşele reşedinţă de judeţ. Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obţinute din ancheta bugetelor de familie şi rezultă din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodărie pentru cumpărarea bunurilor şi plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai. Altfel spus, INS vede câţi bani cheltuie o familie, într-o lună, pe mâncare )pâine, carne, ouă etc), mărfuri nealimentare (îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, curent electric, gaze etc) şi cât pe servicii (chirie, transport, telefon etc).

Faţă de 2012, în 2013 au crescut ponderile (adică banii cheltuiţi lunar de români) pentru, practic, cele mai de elemntare lucruri. Au scăzut, în schimb, banii cheltuiţi pe lucrurile la care pot renunţa: carne, îmbrăcăminte, încălţăminte.

Astfel, ponderea mărfurilor alimentare în IPC s-a majorat de la 3.721, la 3.771. La produsele de morărit şi panificaţie, ponderile au crescut cu aproape 9% (de la 757 în 2012, la 823 în 2013), iar la pâine au crescut cu circa 10% (de la 545 în 2012, la 598 în 2013). Ponderea legumelor a scăzut de la 385, la 373, dar a crescut cea a cartofilor (de la 76 la 88). A scăzut, în schimb, ponderea cărnii: de la 899, la 848. Ulei folosesc românii mai mult (n.r. – ca să prăjească cartofi sau pentru că s-a scumpit foarte mult şi atunci cheltuie mai mulţi bani pentru aceeaşi cantitate?!): ponderea a crescut de la 112 la 134. “Un lux” pe care şi-l permit românii este cafea: a crescut ponderea de la 95, la 106.

În schimb, aproape tot ce ţine de mărfurile nealimentare are ponderi în scădere: îmbrăcăminte (de la 377 în 2012, la 348 în 2013), încălţăminte (de la 264, la 247), confecţii (de la 271, la 247). S-au majorat, în schimb, ponderile la medicamente (de la 383, la 410) şi la articole medicale (de la 405, la 431). Evident, la cât s-au scumpit, au crescut şi ponderile (adică banii cheltuiţi) pentru carburanţi (de la 805 în 2012, la 826 în 2013), energie electrică (de la 520, la 528), gaze (de la 328, la 346) şi căldură (de la 118, la 121).

Se constată, practic, că românii mănâncă mai prost, ceea ce poate fi o explicaţie a creşterii ponderii medicamentelor (pe lângă aceea că s-au scumpit), pentru că, din cauza alimentaţiei proaste, au ajuns să se îmbolnăvească!

Inflaţie aproape de 6%

Rata anuală a inflaţiei în ianuarie 2013 a fost de 5,97%, în creştere faţă de cea de 4,95% anunţată la finele anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

În ianuarie 2013, preţurile au crescut cu 1,34% faţă de decembrie 2012, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,24 procente, a mărfurilor nealimentare cu 2,04%, în timp ce serviciile s-au ieftinit cu 0,13%.

Rata medie lunară a inflaţiei în ianuarie a fost de 1,3%, faţă de nivelul de 0,4% consemnat în prima lună din 2012.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (februarie 2012 – ianuarie 2013) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2011 – ianuarie 2012) determinată pe baza IPC este de 3,6%.

Energia electrică s-a scumpit în ianuarie cu 10,38%, comparativ cu decembrie 2012, iar preţurile cartofilor au crescut cu 8,84%, cele ale altor legume şi conserve din legume cu 8,34%, preţurile fructelor proaspete s-au majorat cu 4,61% şi cele ale tutunului şi ţigărilor cu 3,56%, conform INS.

În luna ianuarie 2013, faţă de decembrie 2012, preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 1,24%. Creşteri mai importante de preţuri s-au mai înregistrat la fasole boabe şi alte leguminoase – + 3,12%, în timp ce scăderi de preţuri s-au consemnat doar la zahăr – minus 0,11%.

În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, care au crescut în ianuarie cu 2,04%, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate, în afară de energie electrică şi ţigări, la cărţi, ziare şi reviste – plus 1,7%, în timp ce preţurile la autoturisme şi piese de schimb au scăzut cu 0,38%, iar cele ale energiei termice cu 0,21%.

Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o reducere de 0,13%. Serviciile de apă canal şi salubritate s-au scumpit cel mai mult, cu 1,59%, iar telefonul şi transportul aerian s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,36%, respectiv cu 0,35%. În ianuarie 2013 au mai scăzut şi tarifele pentru cinematografe, teatre, muzee, cheltuielile cu învăţământul şi turismul, cu 0,05%.

Începând din luna ianuarie 2013 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2011.

Banca Naţională a României (BNR) prognozează pentru trimestrul II al acestui an un maxim al inflaţiei anuale, de 5,9%. Guvernatorul BNR a anunţat, săptămâna trecută, că banca centrală menţine proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 3,5%, iar pentru 2014 se aşteaptă la 3,2%.

din aceeasi categorie