Acasă Economie Și la spanioli crește prețul la curent. Doar că Guvernul lor analizează măsuri pentru reducerea facturilor!

Și la spanioli crește prețul la curent. Doar că Guvernul lor analizează măsuri pentru reducerea facturilor!

de M G

Guvernul spaniol analizează măsuri suplimentare, care să permită o reducere a facturilor la electricitate, care au crescut accelerat în ultima perioadă, a declarat ministrul pentru protecţia consumatorilor, Alberto Garzon, informează Reuters, preluat de Agerpres. Potrivit operatorului pieţei de electricitate din Spania (OMIE), preţul mediu la electricitate pentru ziua următope piața spot (n.r. – Piața pentru Ziua Următoare, PZU) în Spania şi Portugalia a atins, pe 20 iulie, un nivel record, de 106,57 euro pentru un Megawatt oră. Trendul este același în România, doar că, pe 20 iulie, prețul mediu pe piața spot a ajuns la 107,56 euro/MWh! Cu toate că în România prețul mediu pe piața spot a ajuns mai mare ca în Spania, Guvernul nostru nu se gândește la măsuri care să permită o reducere a facturilor!

Canicula care a lovit Peninsula iberică a dus la creşterea utilizării aparatelor de aer condiţionat, ceea ce a majorat consumul de electricitate şi a pus noi presiuni pe o piaţă supraîncălzită, ca urmare a majorării preţurilor la gaze naturale şi certificate CO2.

„Linia pe care o urmăm este aceea a măsurilor structurale, care vor face preţurile la electricitate mai accesibile pe termen mediu şi lung precum şi măsuri extraordinare, astfel încât toate familiile din această ţară să poată face faţă situaţiei”, a declarat Garzon jurnaliştilor, adăugând că măsurile vor ţinti facturile plătite de familii şi micile firme.

În replică, asociaţia pentru protecţia consumatorilor Facua a dat publicităţii un comunicat de presă în care cere Executivului să acţioneze rapid pentru a reduce preţurile, printr-o reducere permanentă a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), o subvenţie de 50% pentru familiile cu venituri reduse şi un plafon cu privire la tarifele percepute de companiile de utilităţi.

Luna trecută, Guvernul de la Madrid a ajuns la un acord privind reducerea cotei de TVA la energia electrică, de la 21% până la 10%, atunci când preţul mediu lunar depăşeşte un anumit prag. De asemenea, Executivul a suspendat, pentru trimestrul al treilea al acestui an, o taxă de 7% pentru valoarea producţiei de electricitate, o taxă pe care companiile de utilităţi o transferă consumatorilor.

Creşterea preţurilor la energia electrică a coincis cu introducerea unei noi formule de calcul pentru consumul clienţilor casnici, formulă care are la bază momentul zilei în care se consumă electricitatea, care i-a nemulţumit pe mulţi spanioli, care cred că acesta este un factor care le-a majorat facturile.

Mai mult de jumătate din preţul la electricitate plătit de consumatorii din Spania este compus din taxe şi contribuţii obligatorii, potrivit Reuters. Nici în România lucrurile nu sunt mult mai ”roz”, având în vedere că un consumator plătește certificate verzi, taxa de cogenerare, TVA și accize pentru consumul de energie electrică!

din aceeasi categorie