Programul „Rabla Local” se pare că nu a avut impactul la public așteptat de autorități, pentru că doar 30% din fonduri au fost solicitate. Partea bună a lucrurilor este că s-a ajuns în etapa în care beneficiarii pot începe demersurile la primării pentru primirea banilor în contul casării mașinilor vechi. Condiția este ca, trei ani de acum încolo, aceștia să nu cumpere mașini cu norma de poluare mai mică de Euro 6.
Începând de astăzi, 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în lista transmisă de Administrația Fondului pentru Mediu vor lua la cunoștință și vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de internet a acesteia, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Fondului pentru Mediu.
„Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulație peste 30.000 de mașini care poluează și totodată, cetățenii beneficiează de 3.000 de lei oferiți în schimbul renunțării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 5 şi/sau inferioară”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Administrația atrage atenția că, doar după semnarea contractului de finanțare cu primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei. Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
Programul „Rabla Local” nu a avut succesul de care se bucură programul „Rabla”. Autoritățile au stabilit ca posesorii de mașini vechi să le poată casa în contul unei prime totale de 3.000 de lei, fără obligația de a achiziționa una nouă. În schimb, nu pot cumpăra una o alta cu norma de poluare mai mică de Euro 6.
Se pare că programul nu a fost nici pe placul primăriilor, nici pe placul proprietarilor de mașini vechi. Doar 500 de primării s-au înscris în program, poate și pentru faptul că trebuie să participe cu 20% din valoarea primei de casare. Iar, din bugetul total pus la dispoziție de AFM de 240 milioane de lei, cât să acopere casarea a 100.000 de mașini, doar pentru 30% s-au înregistrat solicitări.