Acasă Analize Sediul central al CE Oltenia trebuie mutat la Bucureşti!

Sediul central al CE Oltenia trebuie mutat la Bucureşti!

de M G

CE Oltenia 2„Telenovela” de la Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) continuă! După ce Poliţia Gorj l-a reţinut 24 de ore pe directorul Laurenţiu Ciobotarica, acum DNA Craiova cere arestarea preventivă pentru 3 dintre membrii conducerii companiei. Opinia noastră este că implicarea politicului local în afacerile CEO sunt atât de mari şi importante, încât sigura salvare a producătorului de energie din judeţul Gorj o reprezintă mutarea conducerii la Bucureşti!

“Situația se poate repara într-un singur fel: punând acum interesul companiei mai presus de orice altceva. Într-o companie cu o pierdere financiară-record, oamenii riscă să își piardă locurile de muncă. Singura soluție este oprirea devalizării companiei. Celor care gândesc că e nevoie de o schimare radicală le spun că au dreptate. Este exact momentul unei schimbări radicale. Dar nu una în stradă, ci una care să recunoască greșelile făcute și care să pună capăt furtului din companie. Cine își dorește să salveze Complexul Energetic Oltenia trebuie să își asume că acum e momentul să scoatem această societate din zona intereselor particulare ale celor care au lucrat din greu la falimentarea ei”, a declarat, cu câteva săptămâni în urmă, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

La acel moment s-a discutat doar despre mutarea sediului social al CE Oltenia la Bucureşti, ceea ce a declanşat un adevărat „iureş” la Târgu Jiu: unii mineri au refuzat să mai lucreze, câţiva lideri de sindicat au intrat în greva foamei, liderii politici locali au cerut demiterea ministrului Energiei, iar câteva zeci de angajaţi au plecat în marş, pe jos, până la Bucureşti.

La acel moment, publicaţia Pandurul.ro anunţa, citând surse din interiorul complexului energetic, că managerul interimar al CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, este pregătit să devină “inamicul numărul 1” al grupurilor de interese care gravitează în jurul companiei. Acesta s-ar fi exprimat către colaboratori că vrea aprecierea gorjenilor, nu pe a grupurilor de interese și că o parte din pierderile de 350 de milioane de euro din ultimii doi ani sunt cauzate de susținerea financiară a firmelor de casă, a partidelor politice ori a cluburilor sportive. Ciobotărică ar fi spus că va face tot ce este necesar pentru a salva compania.

După ce s-a mai „potolit” problema mutării sediului social al companiei la Bucureşti, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, Laurenţiu Ciobotarica a fost reţinut 24 de ore de către Poliţia Gorj, pentru abuz în servicu, el fiind acuzat că a acordat suma de 120.000 lei unui membru al Directoratului companiei, Aurel Medinţu, ca să demisioneze.

După eliberare, a venit rândul DNA Craiova să ceară arestarea preventivă a lui Ciobotărică, dar, de data aceasta, împreună cu alţi doi directori, pentru aceeaşi faptă.

Poate că a fost abuz în serviciu, poată că Aurel Medinţu, ca membru al Directoratului, nu ar fi trebuit să primească „plăţi compensatorii” la plecarea din companie, aşa cum primeşte orice alt angajat. Totuşi, este ciudat că, deşi fapta s-a întâmplat în luna ianuarie, iar presa locală a vuit la acea vreme, abia după câteva luni „s-a trezit” şi Poliţia să-şi facă datoria! Fix în campania electorală!

Opinia noastră este că ministrul Victor Grigorescu are dreptate şi că „acum e momentul să scoatem această societate din zona intereselor particulare ale celor care au lucrat din greu la falimentarea ei”! De aceea, conducerea companiei, nu doar sediul social, ar trebui mutat la Bucureşti, unde presiunile locale sunt mult mai puţin „eficiente”.

Sigur, sunt voci care spun că acolo unde se produce, tot acolo trebuie să se afle şi conducerea companiei. Răspunsul ar fi tot o întrebare: dacă Gazprom produce gaze în Siberia, ar trebui să-şi mute sediul de la Moscova la Irkutsk sau Novosibirsk?! Iar, când Petrom va ajunge să producă mai multe gaze offshore, va trebui să-şi mute sediul direct în Marea Neagră?!

Noi credem că orice mare companie, din motive lesne de înţeles, în primul rând logistice, ar trebui să aibe sediul central în Capitală! Iar Complexul Energetic Oltenia cu atât mai mult!

din aceeasi categorie