Acasă EconomieBanci & Asigurari Se întâmplă şi la alţii…

Se întâmplă şi la alţii…

de GM

Problemele cu corupţia nu sunt „un apanaj” dâmboviţean. Se întâmplă şi la alţii. Cinci oameni de afaceri cehi şi un fost administrator al Fondului Monetar Internaţional (FMI), belgianul Jacques de Groote, au fost condamnaţi de justiţia elveţiană pentru o enormă escrocherie de peste 800 milioane de euro în cadrul privatizării unei societăţi miniere din Cehia, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Potrivit verdictului, tribunalul federal din Bellinzona i-a condamnat pe cei cinci manageri cehi la pedepse cu închisoare variind între 16 şi 52 de luni. Jacques de Groote a fost găsit şi el vinovat de fraudă, dar nu a fost condamnat la închisoare.

Curtea a decis că cei cinci oameni de afaceri cehi au conspirat pentru a prelua controlul companiei cehe de minerit Mostecka Uhelna Spolecnost (MUS), în perioada 1997 – 2003, utilizând fondurile firmei pentru a cumpăra acţiuni, iar, ulterior, au preluat ieftin restul titlurilor de la Guvern.

În acest scop, acuzaţii (foşti administratori sau membri în comisia de supraveghere a societăţii MUS) au utilizat o serie de conturi, unele în Elveţia sau Lichtenstein, pentru a putea să-şi deruleze tranzacţiile, reuşind să spele sume de peste un miliard de franci elveţieni (peste 800 milioane de euro).

Guvernul elveţian a îngheţat 660 de milioane de franci elveţieni în acest dosar şi, până acum, nu a decis ce se va întâmpla cu aceşti bani. Ministerul ceh de Finanţe speră să obţină o parte din aceşti bani, apreciind că a suferit pagube financiare.

În schimb, anchetele derulate de procurorii cehi în acest dosar nu au dat niciun rezultat, ceea ce a determinat procuratura elveţiană să demareze o procedură pentru spălare de bani în 2005.

din aceeasi categorie