Acasă Economie Se adună „găzarii”

Se adună „găzarii”

de GM

Reprezentanţii sindicatelor din domeniul gazelor din 13 ţări s-au reunit la Bucureşti, în zilele de 2 şi 3 martie, unde au discutat problemele cu care se confruntă angajaţii din acest sector şi au convenit asupra unei declaraţii comune. De remarcat, la Bucureşi au fost prezenţi şi preprezentanţi ai organizaţiilor sindicale europene EPSU şi EMCEF.

Conferinţa sindicatelor din gaz pentru un răspuns social comun” a evidenţiat faptul că nereglementarea sistemului de gaze dorit de Europa are consecinţe sociale în taote ţările şi companiile din domeniul gazelor. „Aceste consecinţe s-au făcut simţite atât pentru angajaţii din societăţile de producţie, pentru cei din companiile care importă, distribuie şi comercializează gazul, precum şi în lanţul consumatorilor”, se arată în declaraţia comună. „Multinaţionalele din domeniul energeticf realizaeză profituri importante de care angajaţii din grupurile respective nu beneficiază, chiar dacă contribuie prin munca lor. Angajaţii au nevoie de salarii bune, la înălţimea competenţelor şi experienţei lor. Grupurile din domeniul energiei, deşi sunt concurente, îşi împart piaţa europeană şi sunt solidare în sistemele lor de administrare”, se mai arată în declaraţia comună.

De remarcat, în anul 2006, tot la Bucureşti, s-a semnat Carta Socială Comună a sindicatelor din Gaz de France (GdF), după ce Distrigaz Sud a fost preluată de francezi. Anul următor, acelaşi document a fost semnat şi de reprezentanţii sindicatelor din E.On (acţionarul majoritar al Distrigaz Nord). Carta este, de fapt, un cadru după care se ghidează contractele colective de muncă în aceste companii (GdF şi E.On), indiferent de ţara în care activează. Drepturile angajaţilor cuprinse în această Cartă se referă la sigurnţa muncii (echipamente), numărul orelor de muncă, protecţie socială, condiţii de muncă, formarea salariaţilor, exercitarea dreptului sindical etc.

În declaraţia comună a sindicaliştilor prezenţi zilele acestea la Bucureşti se arată că „sindicatele se angajează să folosească această Cartă şi să o facă cunoscută în cadrul sindicatelor lor, utilizând-o ca revendicări globale. Organizaţiile semnatare se angajează să acţioneze, în cunoştinţă de cauză, pentru a fi solidare unele cu celelalte şi cu angajaţii din sectorul gazului”.

De remarcat, la Bucureşti au fost prezenţi reprezentanţi ai sindicatelor din domeniul gazelor din Germania, Franţa, Italia, Spania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Belgia, Ucraina, Letonia, Finlanda şi România.

din aceeasi categorie