Acasă Analize S-a mai destrămat un mit: importăm energie când produc eolienele

S-a mai destrămat un mit: importăm energie când produc eolienele

de M G

Zilele acestea par să demonstreze că un alt mit se destramă: chiar dacă eolienele sunt cei mai mari producători de energie electrică din ţară în aceste momente, nu numai că nu exportăm, ci dimpotrivă, importăm electricitate!

Una dintre cele mai ieftine surse de energie electrică este cea produsă de centralele eoliene. De-a lungul timpului, de când a început subvenţionarea producerii de energie din surse regenerabile, se putea constata că, de câte ori bătea vântul şi produceau eolienele, creştea exportul românesc de electricitate. Ceea ce i-a determinat pe mulţi să afirme că iese din ţară energia ieftină, iar noi rămânem cu cea scumpă. Mai mult, chiar dacă energia subvenţionată era vândută peste hotare, tot românii erau cei ce plăteau subvenţia, adică preţul certificatelor verzi!

Iată că zilele acestea ne demonstrează că acest mit este pe cale să se destrame: chiar dacă eolienele produc aproape de capacitatea maximă (circa 2.500 MWh/h) şi asigură aproximativ o treime din producţia internă, nu numai că nu exportă, ci dimpotrivă, România este importator net de energie. De exemplu, la ora 12.00, pe 7 ianuarie, producţia internă era de aproximativ 8.100 MWh, din care eoliană – 2.350, hidrocarburi – 1.600 MWh, cărbune – 1.400 MWh, hidro – 1.200 MWh, restul fiind reprezentat de fotovoltaic şi biomasă. Consumul total era de aproape 8.600 MWh. Astfel, diferenţa de aproximativ 500 MWh/h dintre producţie şi consum a fost asigurată prin importuri.

Mai mult, s-a spus că producţia în centralele eoliene este cea mai ieftină. Deşi eolienele asigurau, la ora 12.00, pe 7 ianuarie, aproximativ 31% din producţia de energie a ţării, România avea cel mai mare preţ dintre ţările cu care este cuplată: aproape 118 euro/MWh. Celelalte trei pieţe (Ungaria, Cehia şi Slovacia) erau perfect cuplate: preţurile pe piaţa spot erau de 75,09 euro/MWh.

Cu câteva excepţii (intervalele orare de la 1 la 6, când toate cele 4 pieţe au fost perfect cuplate, având aceleaşi preţuri spot peste tot), în toată ziua de Sfântul Ion în România preţurile au fost mai mari decât în Cehia, Slovacia şi Ungaria. Variaţiile de preţuri au fost între 10 şi 50 de euro/MWh.

Astfel, se spulberă şi un alt mit: că România are energie electrică multă şi ieftină!

Un preţ mare al energiei, într-o ţară ca România, cu o industrie încă puternic energofagă, nu face decât să afecteze întreaga economiei, să scadă competitivitatea celorlalte produse şi, în final, să producă falimente, şomaj, scăderea nivelului de trai.

De aceea, în România trebuie investit masiv în generarea de energie electrică!

din aceeasi categorie