Acasă Economie S-a închis rafinăria Arpechim

S-a închis rafinăria Arpechim

de GM

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, se arată într-un comunicat al companiei.

„Decizia (…) este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă, întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil, care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare, având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite”, se mai spune în comunicatul OMV Petrom.

Reamintim, combinatul Oltchim, după ce a preluat o parte din Arpechim, ar fi dorit să achiziţioneze întreaga rafinărie. De asemenea, acţionarul minoritar al Oltchim, PCC, se pare că ar fi dorit Arpechim. Conform comunicatului Petrom, nu s-a ajuns la nicio înţelegere cu niciunul dintre ofertanţi.

Petrom menţionează că în Europa o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim, se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate.

„Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale – rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare – mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare”, a declarat, în comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Petrom estimează că în Europa capacitatea totală de rafinare va fi redusă în mod semnificativ în anii următori, pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă, iar România este caracterizează, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare.

Rata totală de utilizare a capacităţilor de rafinare a fost de circa 40% anul trecut, în condiţiile în care au funcţionat numai 4 rafinării din totalul de 10 aflate în anii trecuţi în operare, potrivit Petrom.

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni. „Având în vedere contextul şi perspectivele pe termen mediu şi lung pentru segmentul de rafinare în România şi la nivel internaţional, caracterizate de un nivel foarte scăzut al marjelor şi de excedentul de capacitate, Arpechim a funcţionat, în 2010, în funcţie de necesităţi. Operarea flexibilă a activelor din rafinare, cu Arpechim închisă din motive economice circa nouă luni şi optimizarea activităţii de aprovizionarea au contribuit remarcabil la îmbunătăţirea rezultatelor pentru R&M. Decizia nu va avea un impact negativ aprovizionarea pieţei de carburanţi din România”, se mai arată în comunicat.

După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi.

„În perioada următoare managementul va analiza posibilitatea realizării de noi sinergii în ceea ce priveşte utilizarea activelor. Salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţile compensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. În plus, compania sprijină salariaţii disponibilizaţi în vederea reintegrării acestora pe piaţa forţei de muncă, prin intermediul Centrelor de Tranziţie. Acestea au rolul de a oferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţa forţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se va ridica până la circa 10 milioane euro”, se mai arată în comunicat.

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Compania OMV Petrom a înregistrat în 2010 un profit record, de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Ministerul Economiei vrea să mai vândă pe bursă 9,8% din titlurile pe care le deţine.

Schimbări la Petrom

Pe de altă parte, Petrom a anunţat schimbări în conducere, ca urmare a renunţării lui Wolfgang Ruttenstorfer la mandatul de preşedinte al Consiliului de Supraveghere. „Domnul Gerhard Roiss, care va ocupa poziţia de CEO al OMV Aktiengessellschaft începand cu 1 aprilie 2011, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere începând cu 25 martie 2011”, se arată într-un comunicat de presă al Petrom. „Manfred Leitner a fost numit membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere, începând cu data de 25 martie 2011 până la următoarea Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor, ce urmează să aibe loc pe 26 Aprilie 2011. Începând cu data de 1 aprilie 2011, Manfred Leitner va deveni membru al Directoratului OMV Aktiengessellschaft, responsabil pentru Rafinare şi Marketing inclusiv produse petrochimice, înlocuindu-l, astfel, pe domnul Gerhard Roiss”, se mai arată în comunicat.

Totodată, activitatea de rafinare şi cea de marketing vor fi coordonate la nivelul Directoratului de către un singur membru al Directoratului, respectiv de către Neil Anthony Morgan. Rainer Schlang va fi responsabil pentru managementul OMV Petrom Marketing SRL, acoperind România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova şi va continua să deţină funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Petrom LPG SA şi Petrom Aviation SA.

„Ca urmare a noilor decizii, începând cu data de 17 Aprilie 2011, Directoratul Petrom va fi compus din 5 membri, numiţi pentru o perioadă de 4 ani: Mariana Gheorghe – preşedinte al Directoratului şi director general executiv; Daniel Turnheim – membru al Directoratului şi director financiar; Johann Pleninger – membru al Directoratului responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie; Neil Anthony Morgan – membru al Directoratului responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing; Hilmar Kroat-Reder – membru al Directoratului responsabil cu activitatea de Gaze Naturale, Energie şi Produse chimice”, precizează comunicatul.

din aceeasi categorie