Acasă Analize ROPEPCA vrea scutire la “taxa pe stâlp”

ROPEPCA vrea scutire la “taxa pe stâlp”

de M G

platformaAsociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) consideră că eliminarea taxei pe construcţiile speciale de la 1 ianuarie 2016 ar trebui aplicată nu doar în agricultură, ci şi în industria de petrol şi gaze, deoarece sectorul energetic „este nu doar un mare contributor la bugetul de stat, ci şi un important angajator şi o destinaţie predilectă a investiţiilor”.

Membrii asociaţiei salută acordul partidelor parlamentare în legătură cu noul Cod Fiscal, un acord care promite să garanteze stabilitatea pe termen mai lung a cadrului fiscal din România, indiferent de schimbările de Guvern şi ciclurile electorale, însă iau act cu surprindere şi deplâng tratamentul discriminatoriu aplicat unui număr restrâns de industrii (inclusiv industriei de petrol şi gaze), reliefat prin amânarea eliminării taxei pe construcţiile speciale până la 1 ianuarie 2017.

Potrivit acordului politic, agricultura este singurul sector care va beneficia de eliminarea taxei pe construcţiile speciale cu începere de la 1 ianuarie 2016, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

„Suntem conştienţi de importanţa sectorului agricol în economia românească, dar nu putem să nu observăm că argumentele în favoarea eliminării cu prioritate a taxei pe construcţiile speciale pentru agricultură se aplică cel puţin în aceeaşi măsură şi industriei de petrol şi gaze. Sectorul energetic este nu doar un mare contributor la bugetul de stat, un important angajator şi o destinaţie predilectă a investiţiilor. Energia este un domeniu strategic cu un impact major în ansamblul economiei – implicit şi în agricultură – care are nevoie de resurse energetice ieftine pentru un plus de competitivitate şi dezvoltare durabilă. În plus, de investiţiile în sectorul energetic depinde securitatea energetică a României, iar aceste schimbări permanente de abordare cu privire la regimul fiscal aplicat industriei de profil nu fac decât să aducă un plus de instabilitate la nivel naţional. Să nu uităm, bunăstarea şi confortul fiecăruia dintre noi depind de o industrie funcţională şi de securitatea energetică naţională”, a declarat Daniel Apostol, secretar-general al Asociaţiei ROPEPCA.

În acelaşi timp, membrii ROPEPCA îşi manifestă convingerea că recentul acord politic transmite un mesaj contrar aşteptărilor investitorilor care, în ajunul rundei a 11-a de explorare, sperau într-un climat investiţional stabil şi predictibil.

„În condiţiile curente în care industria petrolieră funcţionează la cote de avarie, responsabilitatea deciziilor politice trebuie asumată real şi conştient şi nu doar la modul declarativ. Întreg spectrul politic a ajuns din nou la consensul de a sparge puşculiţa bugetară – aceea a industriilor permanent bun-platnice -, pentru a asigura alte cheltuieli din banii publici, şi asta în loc să adopte măsuri eficiente de majorare a ratei de colectare a taxelor şi impozitelor şi de reducere drastică a evaziunii fiscale care continuă să prolifereze sub umbrela consensului politic”, a mai precizat Daniel Apostol, secretar-general ROPEPCA.

ROPEPCA precizează că va continua să prezinte Guvernului şi tuturor reprezentanţilor societăţii realităţile, statisticile şi prognozele specifice industriei, astfel încât industria de petrol şi gaze să primească tratamentul de care are nevoie, pentru susţinerea creşterii economice a industriei şi pentru dezvoltarea întregii economii româneşti.

De la înfiinţarea sa în anul 2012, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării şi competitivităţii industriei, în prezent numărând 19 membri.

Liderii partidelor parlamentare au convenit joi asupra variantei finale a Codului fiscal, care prevede reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. De asemenea, taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie, solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.

din aceeasi categorie