Acasă MediuDezvoltare Durabila Romsilva se pregătește de șefi noi

Romsilva se pregătește de șefi noi

de L M

Regia Națională a Pădurilor a trecut la conducere interimară pentru că mandatele șefilor puși în funcții în urma selecțiilor făcute au expirat. Ministerul Mediului a demarat o nouă procedură de selecție pentru Consiliul de Administrație, dar, în ultima zi a anului a fost anulată. Explicația ministrului Tanczos a fost interesantă: prea puține elemente de departajare între candidați. În aceste condiții, procedura se reia, iar pentru postul de director general se organizează o selecție separată, așa cum prevede legea.

Regia Naţională de Pădurilor (RNP) – Romsilva a rămas fără conducere, după ce mandatele celor în funcție au expirat. În fapt, doar directorul general al regiei s-a schimbat, Teodor Țigan încheindu-și mandatul obținut în urma unei selecții derulate în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor cu capital majoritar de stat. În locul lui, pentru 4 luni, a fost numit George Mierliță, ce a ocupat anterior postul de secretar de stat în Ministerul Mediului.

Pentru posturile de membru în Consiliul de Administrație, Ministerul Mediului a demarat procedura de selecție în octombrie 2021, în plină perioadă de formare a noului guvern. Așa că, în ultima zi a anului trecut, a fost făcut anunțul că procedura se va relua.

„Procedura a fost anulată pentru că au fost prea puține elemente de departajare între candidați. Procedura se reia în ianuarie 2022”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, în urma unei întrebări a publicației Focus Energetic, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Obiective de început de mandat

George Mierliță, noul director general interimar, și-a prezentat principalele obiective pe care vrea să le atingă în mandatul său, obiective pe durată mult mai mare decât cele 4 luni pentru care are decizie, semn că se pregătește pentru un „directorat” mai îndelungat.

„Vom încerca să realizăm şi să înfiinţăm depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenţi economici atestaţi sau de către formaţiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite. Cel puţin ca idee, m-am gândit la aducerea şi apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piaţă. Toate acestea au venit în perspectiva preţului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populaţie”, a declarat noul director general interimar al RNP.

„Voi încerca să păstrez şi să îndeplinesc ţintele de reformă, de management şi cele de guvernanţă din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrantă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care Romsilva va avea un rol activ atât în ceea ce priveşte realizarea suprafeţei de 56.700, înfiinţarea pepinierelor şi modernizarea celor actuale, cât şi realizarea lucrărilor de corectare a torenţilor din fond forestier”, a spus Mierliţă.

Acesta a subliniat că, în acest an, se are în vedere atingerea unei ponderi de 45% de lemn fasonat din totalul masei lemnoase recoltată din fondul forestier naţional, proprietate publică a statului.

„Sunt o serie de lucruri bune care s-au realizat în mandatul precedent. De asemenea, sunt convins că există o serie de probleme ce trebuie rezolvate. Este nevoie să privim pe termen mediu sau lung, astfel încât şi linia pe care voi continua să fie aceea de a păstra şi a menţine toate lucrurile bune care s-au realizat în Regia Naţională a Pădurilor. Aş începe cu câteva provocări, începând cu această ţintă prevăzută în Codul Silvic, de a realiza din 1 ianuarie 2023 acel procent de 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier naţional, proprietatea publică a statului, ca lemn fasonat. În acest sens, mi-am pregătit o oarecare strategie. La această dată nu s-au finalizat cifrele pentru anul 2021, suntem undeva la un 32 – 33% din masa lemnoasă recoltată ca fiind valorificată ca masă lemnoasă fasonată. Ne propunem ca ţintă pentru anul 2022 un 43 – 45%. Vom încerca să creăm infrastructura, iar prima problemă o constituie accesibilizarea. Dacă punem România alături de celelalte state în ceea ce priveşte indicele de densitate a drumurilor forestiere în raport de unitate de suprafaţă, noi suntem undeva la 6 metri pe hectar, iar Germania e undeva la 40 de metri pe hectar. Deci, suntem departe. Avem fondurile necesare pentru a creşte acest procent cel puţin să ne apropiem de 8, 9, 10 metri pe hectar”, a explicat directorul general al Romsilva.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

 

din aceeasi categorie