Meritele românilor sunt din ce în ce mai des recunoscute: Corina Popescu și Bogdan Toncescu sunt pe cale să ajungă în conducerea ”Transelectrica” moldovenească (Moldelectrica), iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este premiat de, poate cea mai prestigioasă universitate americană, Harvard.
”Comisia de selectare a candidaților pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica” din afara administrației publice și întreprinderii de stat, instituită în cadrul Ministerului Energiei, prin Ordinul Ministerului Energiei nr. 11 din 13 februarie 2025, anunță finalizarea concursului deschis privind selectarea candidaților pentru patru funcții vacante, în cadrul Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica”, care vor fi înaintați pentru a fi desemnați de către Fondator. După un proces riguros de evaluare și selecție, conform rezultatelor concursului Comisia a decis să înainteze Fondatorului următorii 4 candidați pentru a fi desemnați în componența Consiliului de administrație al ÎS „Moldelectrica” pe un termen de 2 ani, după cum urmează: 1.Corina POPESCU (Câștigător al Concursului); 2. Bogdan TONCESCU; 3.Oleg STIOPCA; 4. Eugen GHILEȚCHI”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de peste Prut.
Mai rămâne doar ca și autoritățile de peste Prut (”Fondatorul”) să fie de acord cu rezultatele concursului și să îi desemneze pe cei 4 în conducerea Moldelectrica.
Consiliul de Administrație al Moldelectrica este format din 7 membri, dintre care 4 sunt independenți. Pentru aceste patru locuri s-au prezentat 12 persoane, iar rezultatul concursului a fost că, pe primele două locuri, s-au situat doi români.
Pe de altă parte, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a primit premiul ”Harvard Kennedy School Emerging Global Leader” 2025. Acest premiu recunoaște, în fiecare an, un absolvent sub 40 de ani al Harvard Kennedy School of Government pentru merite deosebite în serviciul public.
”Întotdeauna am reprezentat cu mândrie România și am știut că nu suntem cu nimic mai prejos, ca reprezentanți ai țării noastre, decât cei mai buni dintre cei mai buni studenți din întreaga lume, reuniți la Harvard. (…) Această distincție mă onorează și mă obligă să merg mai departe, având convingerea că suntem pe drumul cel bun, chiar dacă uneori recunoașterea rezultatelor vine mai întâi de departe de țară. La urma urmei, munca și sacrificiile nu sunt despre lauri, ci despre a face să fie mai bine semenilor noștri”, arată Sebastian Burduja într-o postare pe facebook.