Românii emigrează în Bulgaria
octombrie 3, 2010
Măsurile dure de austeritate, pentru respectarea acordului de finanţare cu instituţiile financiare internaţionale, au determinat mii de firme din România să se transfere în Bulgaria, unde taxele mai mici şi reglementările stabile oferă un mediu de afaceri mai prietenos, comentează Reuters preluat de Mediafax. În Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%, comparativ cu 16% în România, iar taxa pe valoarea adăugată (TVA) este mai mică, după ce Guvernul român a majorat TVA de la 19% la 24%.
Autorităţile din Bulgaria au redus şi birocraţia, iar capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de numai două leva (1 euro), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva (2.500 euro) şi 200 de lei (circa 50 euro) în România. De asemenea, timpul necesar înfiinţării unei firme în Bulgaria este de numai o săptămână, jumătate faţă de cel din România.
Oamenii de afaceri români susţin că viteza cu care sunt operate modificările prevăzute în acordul cu FMI şi incertitudinile legate de viitoarele măsuri de austeritate i-au încurajat să îşi transfere sediile.
Autorităţile din Bulgaria nu au publicat date precise, dar, potrivit presei locale, până la 2.500 de companii româneşti s-au stabilit deja în această ţară, iar alte două se înregistrează zilnic în Ruse.
Deşi singura legătură rutieră dintre cele două ţări, pe o distanţă de 470 de kilometri, este un pod peste Dunăre, companiile pot avea sediul central în Bulgaria şi să desfăşoare activităţile în România, notează Reuters.
Ambele ţări trec printr-o recesiune profundă după criza din 2008, dar România trebuie să aplice reduceri dureroase ale cheltuielilor şi majorări de impozite, în timp ce Bulgaria, care a avut anterior excedente bugetare mari, îşi permite să menţină taxele scăzute.
Tranziţia la economia de piaţă a fost susţinută de investiţii străine masive în ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia, care au fost urmate în Uniunea Europeană de România şi Bulgaria, în 2007.
Impozitele din România şi Bulgaria se află la un nivel scăzut, comparativ multe alte state, ca şi costul forţei de muncă, dar infrastructura continuă să fie neatractivă pentru afaceri.
Bulgaria este cel mai sărac stat din UE, iar contribuţiile pentru asigurări sociale sunt cu două treimi mai scăzute. Taxa pe valoarea adăugată, de 20%, este în prezent mai mică decât în România
Impactul plecării companiilor în Bulgaria este foarte mic, în privinţa veniturilor pierdute, circa 0,1%-0,2%, poate 0,3% din PIB.