Acasă Stiri InterneGaze România trebuie să atragă investiții în noile surse de energie

România trebuie să atragă investiții în noile surse de energie

de M G

Iulian IANCU

Puterea de cumpărare a românilor şi competitivitatea industriei vor avea de suferit, dacă România nu realizează o strategie şi o legislaţie care să atragă investiţiile în noile surse de energie, precum hidrogenul sau turbinele eoliene offshore, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), într-o întâlnire cu presa. Pe de altă parte, acesta propune ca portul Constanța să devină un hub pentru hidrogen.

El a arătat că gazul natural va fi un element de tranziţie şi România trebuie să extragă cât mai repede gazele din Marea Neagră, iar, pe viitor, acesta va fi transformat în hidrogen.

„Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus acum două luni că hidrogenul este, de fapt, vectorul-cheie al viitorului energetic, că UE va transforma hidrogenul în regele acestei tranziţii şi se vor aloca 350 miliarde de euro în fiecare an acestui efort investiţional. Pentru aceasta este nevoie de modificarea legislaţiei din sectorul gazelor şi al energiei electrice”, a spus Iancu.

Potrivit acestuia, în ultimele întâlniri la nivel european dintre autorităţile din sector s-a discutat şi despre culoarele de transport al hidrogenului şi a dat exemplu Germania, unde există 350 de kilometri de conducte care utilizează exclusiv hidrogenul.

„La noi toate sunt încă doar teorie, SF, noi încă suntem defazaţi în modul de a accepta conceptul. UE a emis o strategie pentru hidrogen şi fiecare stat membru trebuie să aibă o strategie pe hidrogen şi o lege pentru hidrogen”, a continuat Iancu.

De asemenea, este nevoie şi de o lege a turbinelor eoliene pe mare (offshore wind).

„În Marea Neagră există un potenţial de 70 GW de producţie de energie, de trei ori mai mult decât puterea pe care o are România instalată în prezent din toate celelalte surse. Ideal este să facem un hub de hidrogen la Marea Neagră, să asigurăm alimentarea pentru vapoare, trenuri, transport greu de marfă, iar Constanţa să devină un hub de transport utilizând hidrogenul produs din gazele din Marea Neagră, offshore wind şi fotovoltaic”, a arătat Iancu.

El a precizat că există deja mari investitori care vin în România, interesându-se de aceste oportunităţi.

„Toate aceste tehnologii trebuie discutate în spaţiul public, mai întâi să le cunoaştem, apoi să le dezvoltăm. În schimb, la noi, în iulie 2021, 50% dintre consumatori nu ştiu ce este liberalizarea şi noi vrem ca mâine să folosească hidrogen în loc de gaz. Trebuie să existe discuţii la nivel de primării, de consilii judeţene. Tinerii trebuie informaţi, iar facultăţile de profil să se convertească. Taxonomia spulberă orice combustibil fosil din mixul energetic, iar noi nici nu discutăm despre asta. Poate România să facă faţă acestui şoc al transformării, cât din sectorul energetic va putea fi acoperit cu noile tehnologii? Temele sunt fundamentale, noi le considerăm de o importanţă crucială”, a spus Iancu.

El consideră că anul următor ar putea apărea primele proiecte de hidrogen şi de offshore wind, iar, dacă lucrurile vor fi întârziate, oamenii vor simţi efectele în facturi.

„Efectele începem să le vedem. Aceste creşteri de preţuri, extraordinar de mari, din punctul meu de vedere, pe de o parte împovărează competitivitatea economică şi vom plăti mai mult pentru oricare tip de produs în Româna, iar pe de altă parte vom avea o factură mai mare în sectorul rezidenţial. Adică ne va împovăra viaţa. Dacă noi nu facem nimic”, a precizat Iulian iancu.

Romgaz ar trebui să fie operatorul proiectului Neptun Deep

Producătorul român de gaze Romgaz are capacitatea de a susţine investiţia în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră şi ar trebui să fie operatorul acestei exploatări, a mai spus Iulian Iancu.

„Cred că da, poate susţine investiţia în proiectul Neptun Deep, dacă preia participaţia Exxon, dar e foarte important în ce condiţii cumpără şi ce rol va avea. Experienţa Romgaz ar trebui să-l determine să joace rolul de operator al acestei exploatări. Condiţiile ar trebui să fie mutual avantajoase, să-i permită Romgaz acea marjă de finanţare pentru a angaja credite şi a duce mai departe exploatarea. Dar cred că Romgaz are acest potenţial”, a spus Iancu.

Potrivit acestuia, preţul gazelor în prezent este suficient de mare pentru a permite companiei să investească în proiect.

„La gaze, preţul de producţie este 21 lei/MWh, iar cel de comercializare de 150 de lei, deci de cinci ori mai mare. E un spaţiul destul de mare ca Romgaz să-şi permită proiecte mari de investiţii, megaproiecte, ca acesta”, a mai spus președintele CNR-CME.

Reamintim, Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil, valabil între 17 iunie şi 15 octombrie 2021, pentru preluarea subsidiarei gigantului american care deţine o participaţie de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor de la Marea Neagră.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Potrivit unui acord între OMV Petrom şi Romgaz, OMV Petrom va fi operatorul blocului, dacă Romgaz preia participaţia Exxon.

din aceeasi categorie