Acasă Economie România, ţara salariului minim

România, ţara salariului minim

de M G

Potrivit unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii aproximativ 46% dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie (circa 1.200 lei net, adică aproximativ 280 euro). Pe de altă parte, cei care câştigă peste 700 de euro (circa 32 milioane de lei vechi) reprezintă doar 16% din total, se mai arată în studiul privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare.

„O tendinţă îngrijorătoare este polizarea forţei de muncă în zona salariului minim pe economie. Am analizat salariile brute de încadrare şi am constatat că aproximativ 46% dintre contractele de muncă sunt în zona salariului minim – vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017. Aceasta în timp ce personalul cu peste 700 de euro cuprinde doar 16% dintre contractele de muncă”, a declarat Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, într-o conferinţă de lansare a studiului.

Un alt aspect îngrijorător relevat se referă la scăderea ponderii specialiştilor, adică a personalului cu studii superioare, concomitent cu creşterea ponderii muncitorilor necalificaţi.

„Un alt dezechilibru major este distribuţia pe vârste. Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi. Cu alte cuvinte, constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii şi, din acest motiv, constatăm că avem şi ocupaţii cu risc major, cerute de industrie, ocupaţii tehnice, de muncitori calificaţi, unde avem o pondere majoritară a salariaţilor cu vârsta de peste 50 de ani”, a continuat Cioc, potrivit Agerpres.

El a arătat că acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de învăţământ tehnic şi profesional nu este adaptat la cerinţele pieţei muncii.

Industria prelucrătoare este sectorul cu cei mai mulţi angajaţi din România, respectiv 1,23 milioane, urmat de comerţ, cu 889.415 de oameni, transporturi, logistică şi depozitare – 381.000 de contracte de muncă şi construcţii – 366.500 de salariaţi.

din aceeasi categorie