Acasă MediuDezvoltare Durabila România stă excelent la capitolul energie

România stă excelent la capitolul energie

de A

transport-energieÎn cel mai recent raport al Băncii Mondiale, care analizează mai mulţi indicatori din domeniul energiei, România ocupă un extrem de onorant loc 7 din 111 ţări evaluate! Studiul “Indicatori de reglementare pentru energie durabilă – un instrument global pentru factorii de decizie” arată că ţara noastră se află în faţa unor ţări precum Franţei, Japoniei, Suediei etc. în ceea ce priveşte accesul la reţele, cadrul instituţional de implementare a programelor de eficienţă energetică şi sursele regenerabile de energie. În ceea ce priveşte eficienţa energetică, România stă şi mai bine: e pe podium, locul 3 în lume!

Raportul este inclus în proiectul RISE (Readiness for Investment in Sustainable Energy – Pregătire pentru investiții în domeniul energiei durabile) al Băncii Mondiale (BM) şi reprezintă, în esenţă, evaluarea unui set de indicatori la nivelul fiecărei ţări, pentru a compara politica națională și cadrul de reglementare din domeniul dezvoltării energetice durabile cu a altor state. RISE evaluează politica țărilor și sprijinul de reglementare în domeniul energetic pentru fiecare dintre cei trei piloni: accesul durabil la energie modernă, eficiența energetică și energia din surse regenerabile.

“Accesul la energie curată şi modernă este piatra de temelie a creșterii și dezvoltării umane, ceea ce duce la o mai bună educație și sănătate, mai multe locuri de muncă și comunități mai sigure. Cunoscând aceste beneficii, este cu atât mai urgent să se accelereze eforturile pentru a ajunge ca şi cei 1,1 miliarde de oameni care trăiesc încă fără energie electrică și 3 miliarde fără posibilitatea de a găti curat să aibă acces la acestea. Avem nevoie de mai mult de 1.000 miliarde de dolari în investiții anuale, până în 2030, pentru a atinge aceste obiective”, se arată în raport.

Cu 27 de indicatori analizaţi şi evaluaţi de Banca Mondială, care acoperă 111 de țări și care reprezintă 96% din populația lumii, RISE oferă un punct de referință, comparativ, atât pentru a ajuta factorii politici din fiecare ţară să îşi evalueze propriul sector energetic din punctul de vedere al politicilor, cât şi din cel al reglementărilor, în vederea atragerii de invesţii în domeniul dezvoltării energiilor durabile.

Fiecare indicator vizează un element al politicii sau regimul de reglementare important pentru mobilizarea investițiilor, cum ar fi stabilirea proceselor și instituțiilor de planificare, introducerea de stimulente specifice sau programe de sprijin, precum și asigurarea utilităților sănătoase financiar.

Se poate spune că proiectul RISE reprezintă atât un clasament mondial al modului în care statele analizate, inclusiv România, au implementat politici şi reglementări privind dezvoltarea energetică durabilă, pe de o parte, cât şi un clasament pe care potenţialii investitorii mondiali îl iau în calcul la evaluarea viitoarelor plasamente investiţionale.

Din cele 111 ţări evaluate, după analizarea de către Banca Mondială a celor trei aspecte (accesul la reţele, cadrul instituţional de implementare a programelor de eficienţă energetică şi sursele regenerabile de energie) România se află pe un extrem de onorant loc 7, după Danemarca, Statele Unite, Canada, Olanda, Germania, Marea Britanie, dar înaintea unor ţări ca Franţa, Italia, Belgia, Suedia, Japonia etc.

În ceea ce priveşte strict eficienţa energetică, România se află pe locul 3, după Statele Unite şi Danemarca, devansând ţări importante!

Scorul general obţinut de România este de 87 de puncte. Dintre acestea, pentru accesul la energie a obţinut 100 de puncte, pentru energii regenerabile – 74, iar pentru eficienţă energetică – 86.

Indicatorul ”stimulente de eficiență energetică din cadrul structurilor de rată a energiei electrice” relevă că, majoritatea țărilor care au înregistrat cote ridicate pe acest indicator au fost printre cele mai bogate intervievate, cu excepţia, în special, Filipine, România, Rusia, Arabia Saudită și Tunisia, care nu fac parte din acest grup de ţări.

”Cu toate că aproape jumătate din țări au luat măsuri pentru a impune reguli privind eficiența energetică în sectorul de utilități, foarte puține state folosesc această abordare la potențialul său maxim. În ceea ce privește indicatorul referitor la stimulentele acordate, acesta are cel mai mic scor mediu la eficiența energetică, doar 10 țări obținând scoruri în zona verde, iar două cincimi nu au primit niciun scor. Țările cu un scor fruntaș au fost primii jucători din acest domeniu, inclusiv țările din America de Nord, precum și țările care au adoptat recent măsuri, cum ar fi Bahrain și România”, mai precizează raportul.

În ceea ce priveşte energiile regenerabile, România a obţinut maximum de puncte – 100, pentru cadrul legal. Foarte bine stă şi la capitolul “conexiune la reţea şi de stabilire a prețurilor” – 91 de puncte.

RISE clasifică țările într-o zonă verde de performanțe bune, o zonă galbenă a celor cu acţiuni mediocre și o zonă roșie cu acţiuni şi politici mai slabe.

”Cele mai multe regiuni geografice au cel puțin o țară în zona verde, fie în ceea ce privește accesul la energie, fie eficiența energetică, fie sursele regenerabile de energie. Unele state cu economie emergentă se înscriu în zona verde atât pentru eficiența energetică, cât și pentru sursele regenerabile de energie, mai ales China, Mexic și România”, arată raportul.

Raportorul selectat de Banca Mondială şi MWH Global Bruxelles pentru Proiectul RISE în Romania a fost Sorin Alecu. Inginer de formaţie, absolvent al Facultăţii “Automatizări şi calculatoare” din cadrul Universităţii din Craiova, doctor în Inginerie Electrică, Sorin Alecu lucrează, aproape de la începutul activităţii, în cadrul actualului Complex Energetic (CE) Oltenia (CEO), ocupând diferite funcţii, până la aceea de membru provizoriu în Directoratul CEO.

Raportul Băncii Mondiale poate fi consultat aici.

din aceeasi categorie