România nu moare de foame
ianuarie 26, 2011
România nu va intra într-o criză a alimentelor, un astfel de risc fiind plauzibil numai dacă intervine „neatenţia unora”, susţine ministrul Agriculturii Valeriu Tabără. „Nu cred că ne vom confrunta cu o lipsă a alimentelor. România are capacitatea de a hrăni 80 de milioane de oameni”, a spus ministrul. El a adăugat că dacă România va intra într-o criza a alimentelor acest lucru se va întâmpla „din vina lenii şi a lipsei de iniţiativă”. „România nu e o ţară care să fie în criză decât din neatenţia unora. Este imposibil ca România să nu aibă grâu şi porumb. Şi dacă nu l-am semăna, ar răsări”, a spus Tabără.
Specialiştii au atras atenţia asupra posibilităţii apariţiei unei crize alimentare încă înainte de debutul crizei economico-financiare, în 2008. La vremea respectivă, cauza principală anunţată era direcţionarea cerealelor către producţia de biocarburant. Între timp, mapamondul a avut parte de o producţie alimentară sub aşteptări în 2010, China şi India şi-au majorat cererea de hrană, Rusia a anunţat chiar suspendarea exporturilor de cereale, la care se adaugă activitatea fondurilor speculative. În aceste condiţii, preţul cerealelor a explodat în 2010. Preţul grâului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, în timp ce preţurile zahărului şi al soiei au crescut cu 32% respectiv 33%, conform ultimului raport al Băncii Centrale Europene, publicat recent.
România are „potenţial” de a claca în faţa unei astfel de evoluţii, aflându-se pe locul 12 în lume într-un top al vulnerabilităţii la creşterea preţului alimentelor.