Acasă Analize România nu mai are nevoie de noi capacități de producție a energiei electrice

România nu mai are nevoie de noi capacități de producție a energiei electrice

de M G

Strategiile aproape ale tuturor producătorilor și furnizorilor de energie electrică și gaze naturale din țară prevăd și construcția de centrale electrice. Și aceasta pentru că, pe de o parte, producția internă este fie insuficientă în unele momente, fie prea scumpă, iar, pe de altă parte, pentru ca aceste companii să-și securizeze oferta pentru clienți. Dar se pare că nu va mai fi nevoie să se construiască mare lucru în țară!

Dacă, până acum aproximativ doi ani, România obținea bani frumoși din exportul de energie, în ultima perioadă România a devenit importator net de curent electric. Chiar și în perioadele cu consum redus, România a importat, cel mai probabil nu pentru că nu poate să producă atât cât are nevoie, ci pentru că prețul energiei importate a fost mai mic decât cel al producției interne.

Totuși, nu trebuie neglijat nici aspectul privind capacitatea de a produce curent electric. Majoritatea grupurilor energetice din țară sunt vechi, neretehnologizate și cu randamente scăzute (ceea ce face să se majoreze costurile de producție și, în final, prețurile de vânzare ale energiei). După 1990, în țară au fost construite, de la zero, doar termocentrala Brazi a companiei OMV Petrom (cu o capacitate de 860 MW) și regenerabilele (cu o capacitate de circa 4.500 MW). S-au finalizat de construit cele două unități nucleare de la Cernavodă (cu o capacitate totală de 1.400 MW), Romgaz ”se chinuie” să finalizeze centrala de la Iernut (capacitate 430 MW), deși nu se știe când sau dacă va mai fi gata vreodată, iar Hidroelectrica a construit sau finalizat hidrocentrale cu o putere instalată totală de aproximativ 200 MW.

Astfel, în România sunt capacități de producție mai noi de circa 7.000 MW – 7.500 MW, dar din care 4.500 MW sunt regenerabile, cu o producție intermitentă.

Pe lângă aceste capacități nou construite, Hidroelectrica are instalate grupuri energetice cu o putere de aproximativ 6.400 MW (unele retehnologizate, altele pe cale de a intra în proces de modernizare). Astfel, România se poate baza pe 2.500 – 3.000 MW noi și 6.400 MW de la Hidroelectrica (în total aproximativ 9 – 10.000 MW continuu) și, intermitent, pe 4.500 – 5.000 MW regenerabili (în total circa 14.000 MW).

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), România are o capacitate instalată de 20.581 MW. Ceea ce înseamnă că restul de aproximativ 5-6.000 MW sunt vechi (în condițiile în care mai există capacitățile de producție! Unele au dispărut cu totul, la fier vechi!).

Chiar dacă nu pot produce toate grupurile energetice la putere maximă, în fiecare moment, totuși, cu cei 3.000 MW noi în centrale clasice, cei 6.400 MW în hidrocentrale mari și 4.500 MW în regenerabile, România ar putea să o ducă foarte bine din punct de vedere al aprovizionării cu energie electrică! Din import!

Transelectrica a anunțat, recent, că a finalizat o interconexiune cu sistemul energetic al Ungariei, care a majorat capacitatea transfrontalieră de la 2.200 MW export/import, la 2.800 MW export din România și la 3.000 MW import în România.

”Prin amplul program investițional în care s-a angajat Compania, în următorii cinci ani, această capacitate transfrontalieră se va dubla, ceea ce va permite dezvoltarea piețelor de energie electrică cuplate la nivel european, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Uniunii Europene, „Piața internă de energie electrică” și „Energie curată pentru toți europenii”, se arată într-un comunicat al Transelectrica.

„Consolidarea rețelei electrice de transport cu accent pe creșterea capacității de interconexiune reprezintă unul dintre obiectivele prioritare pe care ni le-am asumat. România, prin Transelectrica, este parte din rețeaua electrică europeană și are misiunea de a asigura atât securitatea energetică națională, cât și securitatea energetică europeană. Avem în derulare investiții importante care vor contribui la dublarea capacității transfrontaliere până la 1 ianuarie 2026, astfel încât să fie în acord cu cerințele europene. Ținta este de peste 5.000 MW”, a declarat Cătălin Nițu, director general executiv al CNTEE Transelectrica SA.

De menționat că România atinge foarte rar consumuri de 9.500 MWh/h, iar peste 10.000 MWh/h – aproape niciodată! Astfel, cei 3.000 MW noi în centrale clasice, împreună cei 6.400 MW în hidrocentralele mari li 4.500 MW în regenerabile pot acoperi necesarul intern. Iar, dacă se va întâmpla ca aceste capacități să nu poată acoperi cererea internă, cei 5.000 MWh în plus, din import, sunt mult mai mult decât suficienți pentru a acoperi consumul național!

Ceea ce înseamnă că, practic, România nu prea mai are nevoie de investiții în generarea de energie electrică! Ce are și cu ce va putea importa se poate asigura necesarul intern!

din aceeasi categorie