Acasă EconomieIndustrie România, locul 13 la exportul de mobilă

România, locul 13 la exportul de mobilă

de GM

România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, pe locul 28 la producţie şi pe locul 48 la consum, a anunţat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, în conferinţa de presă organizată înainte de deschiderea Târgului de mobilă, echipamente şi accesorii BIFE-SIM.

“Conform datelor oferite de Centrul Italian pentru Studii Industriale (CSIL), România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, pe locul 28 la producţie şi pe locul 48 la consumul de piese de mobilier. Clasarea ţării noastre pe un loc inferior la consum este determinată de puterea de cumpărare redusă a populaţiei. Tocmai din acest motiv, în România se cumpără în special mobila ieftină, de provenienţă chinezească sau turcească, şi mai puţin mobilierul de clasă medie, care ajunge în general la export. Există, însă, şi o cerere destul de mare pentru mobila foarte scumpă, stil, destinată mai ales amenajării palatelor şi conacelor”, a afirmat Sereny.

Potrivit acesteia, valoarea importurilor de mobilă a fost, anul trecut, de 351,2 milioane de euro, în timp ce valoarea exporturilor s-a ridicat la 1,421 miliarde de euro.

“Un fenomen interesant care se remarcă în ultima perioadă este acela al importului de mobilier second-hand din piele, din ţări precum Germania sau Danemarca. În industria mobilei din ţara noastră lucrează 55.000 de oameni, la care se adaugă şi locurile de muncă de pe orizontală, mai ales cele din sectorul transporturilor”, a adăugat preşedintele APMR.

În opinia Auricăi Sereny, autorităţile din domeniu trebuie să pună accent atât pe gestionarea durabilă a pădurilor, cât şi pe plantarea unor specii rapid crescătoare, pentru a asigura, astfel, pe viitor, materia primă necesară industriei mobilei.

Peste 300 de producători, importatori şi distribuitori de mobilă, echipamente şi accesorii vor participa, în perioada 17 – 21 septembrie, la Târgul de profil BIFE – SIM, găzduit de Romexpo.

Mii de piese de mobilier vor fi expuse pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi, deschiderea oficială a târgului urmând să aibă loc marţi, 17 septembrie, în pavilionul central.

“Pe parcursul târgului, vizitatorii vor avea acces gratuit la o serie de evenimente şi programe organizate în cadrul BIFE – SIM 2013. Târgul va fi împărţit în şase saloane tematice: Clasic, Design, Confort, Bucătării, Accesorii şi Materiale, Echipamente, Maşini şi Utilaje”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Romexpo, Sorin Vornic.

BIFE-SIM 2013 reuneşte atât cele mai mari companii din România, precum şi producători de mobilă, echipamente şi accesorii din Austria, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Germania, Italia, Republica Moldova, Polonia, Taiwan, Thailanda şi Turcia.

din aceeasi categorie