România, lideră la creşterea PIB în UE
august 12, 2016
Cu o creştere economică ajustată sezonier de 5,9% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, România este lider în topul celor mai dinamice economii din UE, conform unei estimări publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Topul celor mai puternice creşteri ale PIB din UE în T2 este condus de România (5,9%), Slovacia (3,7%), Spania (3,2%) şi Suedia (3,1%). La polul opus se găsesc Grecia, cu o contracţie de 0,7% a PIB an la an în trimestrul al doilea, Estonia, cu o creştere economică modestă, de doar 0,5%, Letonia şi Italia (plus 0,7% fiecare), respectiv Portugalia, cu o creştere de 0,8%, potrivit datelor Eurostat.
În zona euro, creşterea economică anuală din trimestrul al doilea s-a situat la 1,6%, încetinind de la 1,7% în precedentele două trimestre, iar la nivelul întregii Uniuni Europene PIB-ul a crescut cu 1,8%.
Faţă de primul trimestru din acest an, economia UE a crescut cu 0,4%, uşor mai rapid decât zona euro, unde PIB-ul a avansat cu doar 0,3%.
România figurează cu cea mai mare creştere economică din UE şi pe datele trimestru la trimestru, cu o creştere de 1,5% a PIB în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului.
Creşterea economică a fost susţinută în acest an de consum, datorită reducerii TVA şi creşterii salariilor bugetarilor.
În primul trimestru, România raporta o creştere economică anuală de 4,3%.
„Performanţele industriei au rămas, probabil, slabe în trimestrul al doilea (…) contribuţia netă a exporturilor ar putea fi negativă”, notează economistul Raiffeisen Bank Nicolae Covrig într-o notificare către clienţi, citată de Bloomberg.
De asemenea, potrivit estimărilor semnal publicate de Institutul Național de Statistică, Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie brută, și cu 5% pe seria ajustată sezonier în semestrul I 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% față de trimestrul 1 și de 6% față de trimestrul 2 din 2015.
Pe serie ajustată sezonier, creșterea PIB în T2 a fost de 5,9% față de T2 2015.
În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% față de primele trei luni ale anului trecut și cu 1,6% față de trimestrul anterior.
În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.
Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie brută, și cu 5% pe seria ajustată sezonier în semestrul I 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% față de trimestrul 1 și de 6% față de trimestrul 2 din 2015, potrivit estimărilor semnal publicate de Institutul Național de Statistică.
Pe serie ajustată sezonier, creșterea PIB în T2 a fost de 5,9% față de T2 2015.
În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% față de primele trei luni ale anului trecut și cu 1,6% față de trimestrul anterior.
În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, spune că această creștere economică a României este una sustenabilă, fiind bazată și pe investiții, iar temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate.
„Cifrele venite astăzi de la INS confirmă și chiar depășesc estimările noastre. Creșterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investițiile, cu 9% al construcțiilor în trimestrul al II-lea și realizată în condițiile unei reduceri a creșterii comerțului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi și-au amplificat creșterea de la 7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. Asta arată că nu e o creștere bazată doar pe consum, ci și pe investiții și că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate”, a precizat ministrul Finanțelor.
Potrivit MFP, Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria brută și cu 5,9% pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II din 2016 față de perioada similară din 2015. România se clasează la acest capitol pe primul loc între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% și pe trei Spania cu 3,2%.
„Și în ceea ce privește creșterea economică în trimestrul doi din 2016 față de primul trimestru al anului, țara noastră s-a situat pe primul loc în UE. Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 1,5% mai mare în trimestrul II din 2016, față de trimestrul I din 2016, fiind o creștere economică sustenabilă. Rezultate bune au mai înregistrat Ungaria cu 1,1% și Polonia și Slovacia, cu 0,9%. Creșterea economică trimestrială este semnificativ mai mare decât cea așteptată de analiștii economici, de 4,1% an/an în trimestrul II. Aceasta a fost influențată de producție — creșteri importante le-au avut serviciile, construcțiile și agricultura, dar și de dinamica consumului privat, susținută de reducerea TVA și de creșterea câștigului salarial mediu brut pe economie”, precizează MFP.