Acasă Analize România domină topul marilor companii din Europa de Sud Est

România domină topul marilor companii din Europa de Sud Est

de M G

Duster-1Pentru prima dată de la publicarea topului celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est (SEE) efectuat de agenţia de presă bulgară SeeNews, câştigătorul nu este grupul OMV Petrom, ci producătorul auto Dacia, o divizie a Renault.

În 2014, veniturile totale ale Dacia au urcat cu 2,2%, la 4,25 miliarde de euro, în timp ce OMV a raportat un declin de 3%, la 4,14 miliarde de euro, estimează SeeNews, preluat de Agerpres.

România rămâne lider în topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est, deţinând peste jumătate din poziţii (53 de companii româneşti sunt incluse pe lista din 2014). Pe locurile următoare se află Slovenia (cu 13 companii), Croaţia şi Bulgaria (fiecare cu 11 firme).

România este prezentă prin 21 de bănci şi 20 de companii de asigurări. Allianz Ţiriac, Omniasig şi Astra sunt pe locurile şase, şapte şi opt, iar Banca Comercială Română, divizie a grupului austriac Erste Group, este a doua cea mai mare bancă din Europa de Sud Est.

În topul celor mai bune companii din Europa de Sud Est sunt prezente Automobile Dacia (locul I), OMV Petrom (locul 2), OMV Petrom Marketing (locul 6), Rompetrol Rafinare (locul 7), Rompetrol Downstream (locul 10), Kaufland România (locul 11), British American Tobacco (locul 14) şi Petrotel Lukoil (locul 18).

Cu venituri cumulate de 40,6 miliarde de euro, companiile din sectorul petrolului şi gazelor naturale continuă să domine acest clasament, 27 de firme din acest sector fiind incluse în top. Pe locul doi se află companiile din sectorul electricităţii, cu 18 reprezentanţi.

Veniturile combinate realizate de cele mai mari 100 de companii non-financiare din Europa de Sud Est a fost, în 2014, de 100,6 miliarde de euro, în scădere faţă de 104 miliarde de euro, în 2013. Profitul lor net combinat a scăzut la 2,3 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro. De asemenea, pragul pentru intrarea în topul celor mai mari 100 de companii din regiune a scăzut la 420 milioane de euro, de la 458 milioane de euro.

din aceeasi categorie