Acasă Analize România domină în Europa de Sud – Est

România domină în Europa de Sud – Est

de GM

 topRomânia domină Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est din 2013, realizat de SeeNews, anul trecut numărul companiilor româneşti prezente în top fiind de 53, cu două în plus faţă de ediţia din 2012.

Firmele româneşti şi-au consolidat poziţia şi în ierarhia celor mai profitabile companii în Europa de Sud-Est, ocupând patru din primele cinci locuri. Însă, România a avut şi cel mai mare număr de reprezentanţi în clasamentul companiilor cu cele mai mari pierderi, informează revista Business Review.

Compania petrolieră OMV Petrom şi-a păstrat în 2013, pentru al şaptelea an la rând, titlul de cea mai mare companie din Europa de Sud Est, cu un profit net de 1,08 miliarde de euro, în pofida unei uşoare scăderi a veniturilor, până la 4,27 miliarde de euro. De altfel, companiile din sectorul petrolului şi gazelor naturale continuă să domine acest clasament, 29 de firme din acest sector (cu una mai mult decât anul trecut) fiind incluse în top.

De asemenea, potrivit SeeNews, Banca Comercială Română, divizie a grupului austriac Erste Group, este cea mai mare bancă din Europa de Sud Est pentru al patrulea an la rând, în pofida unei scăderi cu 10% a activelor, până la 14,16 miliarde euro. În ceea ce priveşte cea mai profitabilă bancă din SEE, locul este ocupat, din nou, de divizia din România a grupului bancar austriac Raiffeisen, cu un rezultat net de 107,7 milioane euro.

România este prezentă în Top 100 prin 22 de bănci şi 21 de companii de asigurări, cu una mai mult decât în anul precedent. Însă, la capitolul asigurări, cel mai mare asigurător român, Astra SA, ocupă doar locul şase la nivelul Europei de Sud Est, urmat de Allianz Ţiriac, Omniasig şi Groupama Asigurări SA.

Top 10 al celor mai bune companii româneşti are următoarea ordine: OMV Petrom SA, locul 1 în SEE, Automobile Dacia SA, locul 2, OMV Petrom Marketing SRL, locul 5, Rompetrol Rafinare SRL, locul 7, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, locul 10, Rompetrol Downstream, locul 11, Kaufland România, locul 16, British American Tobacco, locul 18, Petrotel Lukoil, locul 22, şi Ford România, locul 24.

Veniturile combinate realizate de cele mai mari 100 de companii non-financiare din Europa de Sud Est a fost în 2013 de 103,98 miliarde de euro, relativ neschimbat comparativ cu 103,6 miliarde euro în 2012. Profitul lor net combinat a scăzut la 2,63 miliarde de euro, de la 2,85 miliarde de euro. De asemenea, pragul pentru intrarea în topul celor mai mari 100 de companii din regiune a crescut la 458 milioane de euro de la 440 milioane de euro.

din aceeasi categorie