România dispune de resurse suficiente pentru a asigura necesarul energetic la iarnă
noiembrie 30, 2020
”Asigur publicul și mediul industrial că România dispune de resurse suficiente pentru a asigura necesarul energetic în iarna care urmează. Vă asigur că totul este bine pregătit, așa cu spunea și domnul ministru Virgil Popescu, astfel încât să facem cu brio față oricărei situații. Mai direct spus, România este pregătită pentru iarna 2020-2021!”, a declarat secretarul de stat din cadrul SGG, Lucian Rusu, ce are în coordonare Transelectrica și Transgaz, la cea de-a XXXV-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, în cadrul căreia s-au dezbătut probleme legate de ”Provocările iernii 2020 – 2021 pentru sistemul energetic național”.
Acesta a reamintit că, la nivel guvernamental, funcționează un comandament Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, din care fac parte reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice competente în domeniul energiei, precum și ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.
”Comandamentul urmărește cu atenție funcționarea Sistemului Energetic Național și a Sistemului național de transport al gazelor naturale în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, identificând și soluționând orice situație sau disfuncționalitate ce poate apărea. De asemenea, va stabili măsuri operative privind nivelul de siguranță și securitate în domeniul energetic. În acest moment, am constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul în lacurile de acumulare se află în parametri corespunzători. În plus, operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate”, a adăugat Lucian Rusu.
Potrivit acestuia, pe lângă măsurile propriu-zise ce trebuie întreprinse pentru a ne pregăti pentru această perioadă de iarnă, măsuri care necesită un efort de adaptare la contextul actual, o altă provocare este reprezentată de estimarea nivelurilor de consum în perioada care urmează.
”După analize aprofundate pe acest subiect, la Guvern mergem pe un scenariu în care am luat în considerare un nivel al consumului de energie electrică similar cu cel realizat în perioada de iarnă 2019 – 2020. Chiar dacă, până la urmă, oamenii stau departe de birouri, de localuri, mergem pe acest scenariu deoarece există, în continuare, un grad de incertitudine privind evoluția pandemiei de coronavirus și impactul acesteia, precum și al prognozelor meteorologice cu orizont mediu și mare de timp. Este adevărat, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat un consum mediu cu 3,1% mai mic decât valorile înregistrate în perioada similară a anului trecut, dar, pentru a putea preîntâmpina eventuale creșteri bruște, am optat pentru acest scenariu. În plus, dacă ne raportăm la sezonul rece trecut, constatăm că a fost o iarnă mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi mult peste medie în fiecare dintre lunile măsurate. Cea mai mare abatere față de temperatura medie multianuală s-a înregistrat în noiembrie, respectiv o temperatură mai mare cu 4,9°C. Dar, cu siguranță, mai multe detalii și estimări ne vor da în cadrul conferinței colegii de la ANM”, a completat Lucian Rusu.
Acesta a adăugat că România are un alt avantaj major: producţia internă de gaze, care poate acoperi circa 90% din consumul intern. ”Astfel, dependenţa de gazul din import este mult mai mică, ceea ce ne face mai puţin expuşi la diverse situaţii ce pot apărea în contextul geopolitic. Pe de altă parte, faptul că, de la 1 iulie, am liberalizat piața gazelor naturale, face ca perioada de iarnă să fie deja inclusă în contractarea încheiată ulterior și că nu o să avem o creștere semnificativă a costurilor. În concluzie, mesajul meu este că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece în România, iar Guvernul este pregătit să ofere soluții în cazul în care ar apărea situații neprevăzute”, a conchis Lucian Rusu.
Pe de altă parte, acesta a declarat, răspunzând unei întrebări, că România, care a devenit importator net de energie, își poate asigura necesarul intern, dar, cel mai probabil, la prețuri mai mari față de cele de import, cel puțin dacă se include în costul energiei și prețul certificatelor de carbon (CO2), care acum este de circa 25 – 30 euro.
”Ce pot să spun este că, dacă va fi necesar, interconectările pe care colegii de la Transelectrica le-au construit pot asigura importul a circa 2.000 MWh/h. În ceea ce privește gazele naturale, producția internă și înmagazinările pot face față unei ierni normale. Și, o să vedeți, și reprezentantul ANM o să vă spună, o iarnă normală în România înseamnă 1 – 2 chiar și 3 viscole pe lună, urmate de perioade foarte geroase. Sigur, s-a înființtat, prin Hotărâre de Guvern, și un Comandament energetic de iarnă, pe care vi l-am prezentat, care să ia măsurile ce se impun pentru a trece iarna cu bine. Oricum, sunt necesare multe investiții, atât în producția, cât și în transportul și distributia de energie electrică și gaze naturale. Dar, din punctul meu de vedere, o mare importanță o au și investițiile în consumul de energie și gaze naturale! Sau, mai exact, în eficientizarea acestor consumuri, de la marile companii consumatoare, până la fiecare dintre noi, acasă, în utilizarea becurilor cu LED sau a electrocasnicelor eficiente energetic și până la anveloparea clădirilor”, a mai spus secretarul de stat în SGG.
Întrebat dacă pandemia de coronavirus a afectat activitatea, rezultatele Transgaz și Transelectrica, Lucian Rusu a declarat că, într-adevăr, cantitățile transportate de energie electrică și gaze naturale au scăzut din cauza epidemiei mondiale, care a închis multe activități, ceea ce a determinat și scăderea încasărilor celor două companii din activitatea de transport. ”Dar, datorită optimizării activităților, a costurilor, rezultatele sunt foarte bune! Și țin să felicit cele două companii că, în aceste vremuri total atipice, în care au și implementat măsuri de urgență pentru atenuarea impactului COVID-19, au reușit să mențină investițiile în grafic și să obțină aceste rezultate foarte bune!”, a încheiat Lucian Rusu.