România, cu cel mai redus nivel la transporturi în UE
noiembrie 22, 2015
România are cel mai mic scor din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de transporturi, dar evoluția în domeniu arată o creștere. Aceasta este concluzia celei de-a doua ediții a „Tabloului de bord al UE în domeniul transporturilor”, publicat de Comisia Europeană și care compară rezultatele înregistrate de statele membre în 29 de categorii de transport. Documentul ”are ca obiectiv să ajute statele membre să își îmbunătățească sistemele naționale de transport”, se arată într-un comunicat de presă al CE.
„Tabloul de bord din 2015 arată cât de dinamic este sectorul european al transporturilor. Sunt încântată să constat că s-au realizat progrese bune în raport cu anul trecut, de exemplu în ceea ce privește calitatea infrastructurii și deschiderea pieței transportului feroviar de marfă. Tabloul de bord indică, de asemenea, ce mai trebuie făcut pentru a crea locuri de muncă în sectorul transporturilor sau pentru a îmbunătăți durabilitatea acestuia”, a declarat Violeta Bulc, comisarul UE pentru Transporturi.
Scorul obținut de fiecare stat membru în parte ține seama de patru elemente. Primul se referă la piața internă, inclusiv indicatori privind deschiderea pieței serviciilor feroviare, proceduri judiciare în curs privind încălcarea dreptului UE și rata de transpunere a directivelor UE în domeniul transporturilor în legislația națională. S-au mai dat note pentru investiții și infrastructură, ce cuprinde și calitatea infrastructurii pentru diferitele moduri de transport și ratele de finalizare a rețelei transeuropene de transport (TEN-T), pentru uniunea energetică și inovare, inclusiv ponderea energiei din surse regenerabile în consumul de carburant din sectorul transporturilor, autoturismele noi care utilizează combustibili alternativi și durata petrecută de conducătorii auto în ambuteiaje, și cetățenii, ceea ce presupune siguranța transportului rutier și feroviar, femeile angajate în transporturi și satisfacția consumatorilor față de diferitele moduri de transport.
Scor negativ
Scorul din Tabloul de bord 2015 plasează România pe ultimul loc în clasamentul transportului din Uniunea Europeană. Documentul relevă faptul că, în România, cota de piață deținută de companiile de transport feroviar de marfă concurente este cea mai mare din Europa (56,8%), în comparație cu operatorul principal. ”Cu toate acestea, în piața de pasageri, cota este mai mică (9,6%). România și-a îmbunătățit scorul la siguranța rutieră, dar este în continuare printre țările cu cel mai mare număr de accidente rutiere”, se arată în comunicatul de presă al CE. Tabloul de bord arată că rata de transpunere a directivelor legate de transport ale UE în legislația națională este de 97%, remarcând și nivelul scăzut de creștere, de mai puțin de 10%, de creare de noi locuri de muncă în sector, în ultimii trei ani.
La capitolul investiţii şi infrastructură, calitatea infrastructurii de transport este foarte slabă (ultimul loc în UE în ceea ce priveşte calitatea drumurilor, locul 26 din 28 în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii de transport aerian şi locul 22 din 23 în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii portuare). De asemenea, timpul mediu pentru import şi export pe mare este cu două zile mai mare decât media din UE.
La capitolul uniune energetică şi inovare, utilizarea de combustibili alternativi de către autoturismele noi în România este sub media din UE, chiar dacă a crescut de la 0,70% la 1,15%. De asemenea, România este mult sub media din UE în ceea ce priveşte electrificarea căilor ferate şi cheltuielile private în cercetare şi dezvoltare de către companiile de transport.
În sfârşit, la capitolul cetăţeni (care include siguranţa transportului rutier şi feroviar, femeile angajate în transporturi şi satisfacţia consumatorilor faţă de diferitele moduri de transport), România a făcut progrese la îmbunătăţirea siguranţei rutiere, dar cu 91 de accidente rutiere la un milion de locuitori se află în continuare pe penultimul loc în UE. De asemenea, accidentele feroviare sunt mai mari decât media din UE. Ponderea femeilor angajate în transporturi este una din cele mai mici din UE. În schimb, satisfacţia consumatorilor pentru transportul aerian este una din cele mai mari din UE (4/28), dar este scăzută pentru transportul feroviar (20/26).
În total, România a primit -12 puncte.
Penultima în top este Polonia (cu -11 puncte), care figurează ca punct de reper pentru evoluția celorlalte state de vechiul bloc comunist. Tabloul de bord arată că Polonia are o pondere însemnată a căilor ferate electrificate (peste 62%), precum și o pondere ridicată a energiei regenerabile în consumul de combustibil. Evaluările privind calitatea infrastructurii de transport din Polonia sunt mai pozitivă decât în perioada precedentă de raportare.
Spre comparație,Olanda, care are cele mai bune transporturi din UE, a primit 15 puncte.