Acasă Economie România ar putea beneficia de circa 11% din sumele alocate Fondului pentru Tranziţie Justă

România ar putea beneficia de circa 11% din sumele alocate Fondului pentru Tranziţie Justă

de M G

Comisia Europeană a propus o creştere la 40 de miliarde de euro (de la 7,5 miliarde) a sumei destinate Fondului pentru Tranziţie Justă, menit să sprijine regiunile cele mai afectate de tranziţia ecologică spre o economie neutră în emisii de carbon, sumă din care pentru România ar urma să fie disponibile 4,45 de miliarde, consemnează agenţia EFE, preluat de Agerpres. Ceea ce reprezintă aproximativ 11% din totalul sumelor alocate de Bruxelles Fondului pentru Tranziție Justă.

Comisia consolidează, astfel, Mecanismul pentru o tranziţie justă, un element-cheie al Pactului verde european (Green Deal), pentru a garanta echitatea socială în tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic în regiunile cele mai vulnerabile cu un consum ridicat de cărbune şi cu emisii ridicate de dioxid de carbon, menţionează Executivul comunitar într-un comunicat.

Principala beneficiară a Fondului pentru Tranziţie Justă va fi Polonia, pentru care sunt prevăzute, în noua propunere, circa 8 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 5,15 miliarde.

Pentru creşterea acestui fond de la 7,5 la 40 de miliarde de euro Comisia Europeană propune suplimentarea sa cu 2,5 miliarde de euro în viitorul buget multianual al UE (pentru perioada 2021-2027). Diferenţa până la 30 de miliarde urmează să se regăsească în cele 750 de miliarde de euro propuse tot de Comisie în planul pe care l-a numit ”Next Generation EU” pentru redresarea economiei europene în urma pandemiei de coronavirus. Pentru accesarea acestor fonduri statele membre trebuie să pună în practică reforme validate de Comisia Europeană în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.

Acest plan de 750 de miliarde de euro, constituit din sume atrase de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, precum şi bugetul multianual al UE, pentru care Executivul comunitar a propus 1.100 de miliarde de euro, trebuie validate în unanimitate de cele 27 de state membre.

Forma lor finală va fi decisă în urma negocierilor ce se anunţă dificile, întrucât mai multe state din Nord, ce le reproşează celor din Sud lipsa rigorii bugetare, se opun acordării unor subvenţii substanţiale şi cer ca în bugetul multianual al UE contribuţiile naţionale să nu depăşească 1% din venitul naţional brut al statelor membre.

Comisia Europeană doreşte ca un sfert din fondurile destinate bugetului multianual pentru perioada 2021-2027 să fie destinate acţiunii climatice.

din aceeasi categorie