Acasă Economie Rezultate Rompetrol

Rezultate Rompetrol

de GM

Companiile de rafinare, distribuţie şi petrochimie din cadrul Grupului Rompetrol au avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 6 miliarde de dolari. Conform unui comunicat de presă al Grupului, Rompetrol Rafinare a înregistrat în 2010 o cifră consolidată de afaceri de peste 3,5 miliarde dolari, în creştere cu 12% faţă de rezultatul obţinut în 2009, precum şi o îmbunătăţire a rezultatului operaţional (EBITDA), de la 3,25 milioane dolari la 16 milioane dolari. În acelaşi timp rezultatul net al companiei a fost unul negativ, de aproximativ 193 milioane dolari.

Rezultatele financiare au fost influenţate în primul rând de factori externi, precum evoluţia cotaţiei ţiţeiului (+28%) şi a produselor petroliere (+25% pentru benzine, +28% pentru motorine), scăderea cererii de produse, închiderea sau reducerea capacităţilor de rafinare sau de îmbunătăţirea cu 42% a marjei de rafinare. La acestea se adaugă, însă, şi condiţiile dificile de obţinere a capitalului de lucru şi a finanţărilor aferente, diferenţele de curs valutar, impactul unor măsuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, creşterea ratei inflaţiei (de la 4,75% în 2009 la 7,96% în 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite.

Pe fondul reviziei din perioada 20 septembrie – 1 noiembrie 2010, segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 2,8 miliarde dolari, în creştere cu 5% comparativ cu 2009. În aceeaşi perioadă, compania a reuşit o îmbunătăţire cu 21% a rezultatului operaţional (EBITDA), acesta fiind în continuare negativ (-28,6 milioane dolari).

Nivelul total al investiţiilor realizate în perioada reviziei (20 septembrie – 1 noiembrie) s-a ridicat la peste 43 de milioane dolari. Printre cele mai importante proiecte realizate se numără retehnologizarea instalaţiei de Cracare Catalitică, care permite majorarea semnificativă a randamentelor de producţie, integrarea de noi sisteme de monitorizare a performanţelor instalaţiilor, dar şi crearea premiselor necesare integrării viitoarelor instalaţii în cadrul fluxului operaţional al rafinariei (instalaţia de Hidrocracare Blândă, fabrica de hidrogen şi o nouă instalaţie de recuperare a sulfului).

De asemenea, Rompetrol Rafinare a finalizat, în ultimul trimestru din 2010, şi construcţia unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) în portul Midia, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la aproximativ 3,8 milioane dolari. Cu o capacitate de aproximativ 3.000 de tone/transport, noul obiectiv asigură o reducere cu peste 20% a costurilor aferente activităţilor de import-export GPL, dar şi a timpului de livrare şi, implicit, a numărului de operaţiuni.

Vânzările totale de carburanţi aferente segmentului de rafinare în 2010 s-au ridicat la 2,34 milioane de tone, în scădere cu 17% faţă de perioada similară din 2009, pe fondul unei cantităţi totale de materii prime procesate de 3,4 milioane tone, cu 15% mai puţin, din cauza lucrărilor programate de revizie.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas), acesta a consemnat în 2010 o creştere cu 12% a cifrei de afaceri, ajungând la un nivel de aproximativ 2,2 miliarde dolari, şi o diminuare cu peste 30% a rezultatului operaţional, de la 47 milioane dolari în 2009 la aproximativ 32 milioane dolari în 2010. Acestea au fost influenţate puternic de reducerea marjelor comerciale, cu 12% pe segmentul de retail şi 23% pe wholesale, diferenţelor de curs valutar, dar şi a scăderii cererii de produse.

Astfel, volumele tranzacţionate au cunoscut în anul 2010 o scădere de 3% pe segmentul de retail, mai expus crizei economice, decât segmentul wholesale, care a înregistrat o creştere de 1% a volumelor tranzacţionate, comparativ cu anul 2009.

La sfârşitul anului 2010 Rompetrol Downstream opera 788 de staţii (131 staţii proprii, 153 staţii Partener, 151 staţii Expres şi 353 baze interne).

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 265,7 milioane dolari, în creştere cu 11% faţă de anul 2009, pe fondul unui rezultat operaţional pozitiv de 13,7 milioane dolari comparativ cu un nivel negativ de 13,6 milioane dolari în 2009. Rezultatele financiare vin pe fondul eficientizării activităţii companiei, a diversificării portofoliului de produse, dar şi marjelor pozitive obţinute din vânzarea produselor petrochimice. Cantitatea de materie primă procesată de companie în 2010 a scăzut cu 16% faţă de nivelul atins în 2009, ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalaţiei de polietilene de înaltă densitate (HDPE). Compania şi-a propus pentru acest an finalizarea lucrărilor de majorare cu peste 70% a capacităţii de producţie, creşterea securităţii în exploatare, dar şi o reducere a costurilor de procesare.

Rompetrol Rafinare a continuat şi în 2010 să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a contribuţiei către bugetele locale şi centrale ridicându-se la aproximativ 1,2 miliarde dolari, în creştere cu 17% faţă de 2009.

Conform Rompetrol, rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

din aceeasi categorie