Rezultate CEZ în România
iulie 11, 2014
La sfârşitul anului 2013, companiile Grupului CEZ în România au înregistrat un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 931,1 milioane lei, în creştere cu 211,7 milioane lei faţă de anul 2012. Creşterile au fost înregistrate în activitatea de producţie de energie eoliană (354 milioane lei), ca urmare a creşterii volumului de energie generată, începând cu finalul anului 2012 parcul fiind complet operațional, se arată într-un comunicat de presă.
Grupul CEZ în România a încheiat anul 2013 înregistrând un profit net de 220,1 milioane lei, respectiv o creştere de 31 milioane lei faţă de 2012, creștere datorată activității de producție de energie eoliană, după încheierea lucrărilor de construcție a Parcului Eolian CEZ.
De asemenea, cheltuielile de capital pentru întregul Grup au ajuns la valoarea de 345,83 milioane lei, iar cantitatea de energie distribuită către consumatorii finali a fost de 6.453 GWh.
“CEZ Distribuţie s-a concentrat, și în cursul anului 2013, pe realizarea planului de investiții aprobat de ANRE pentru îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție. Programul de investiții al SC CEZ Distribuţie SA pentru activitatea de distribuție a energiei electrice, finanțat din surse proprii, a fost în valoare de 200,96 milioane și a existat un program de puneri în funcțiune de 198,24 milioane lei“, se mai arată în comunicat.
Având în vedere liberalizarea pieței, CEZ Vânzare s-a orientat către creșterea portofoliului de clienți, iar, la sfârşitul anului 2013, furnizorul avea 1.408.999 consumatori (creştere cu 0,4% faţă de 2012), iar cea mai mare creștere s-a înregistrat pe segmentul clienților eligibili (creştere cu 245% faţă de 2012).
„Rezultatele din 2013 reflectă încercările noastre de a ne adapta la noile provocări ale mediului extern. Deși anul 2013 a pus o presiune considerabilă pe domeniul energetic, aducând multiple schimbări legislative, cu impact direct asupra rezultatelor financiare, există aspecte pozitive, care au condus la beneficii importante, cum ar fi finalizarea cu succes a lucrărilor de reabilitare ale hidrocentralelor de la Reșița și obținerea reactualizarii ambelor licențe de producție, cât și primirea acreditării pentru schema de sprijin prin certificate verzi. În acelaşi timp, ne-am concentrat asupra îmbunătățirii continue a proceselor pe care le derulam. Obiectivele noastre principale, în acest moment, sunt consolidarea portofoliului existent și excelența operațională”, a declarat, în comunicat, Martin Zmelik, Manager de Țară și Președinte al Directoratului CEZ România.