Acasă Economie Redevenţe mai mici la zăcămintele de hidrocarburi din mare  

Redevenţe mai mici la zăcămintele de hidrocarburi din mare  

de GM

platformaNoua lege a petrolului va prevedea redevenţe mai mici pentru perimetrele maritime decât pentru cele de pe uscat, a declarat Valentin Kunev, manager al Balkan and Black Sea Petroleum Association, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

“Potrivit noii legi a petrolului din România, redevenţele pentru perimetrele offshore vor fi mai mici decât pentru cele onshore“, a arătat el.

Kunev a mai spus că Turcia a modificat şi ea, recent, legislaţia din sectorul petrolier, iar compania de stat, TAP, a pierdut privilegiile pe care le avea până acum. “În plus, această nouă lege din Turcia diferenţiază inclusiv redevenţele pentru perimetrele maritime de mare adâncime şi cele de mică adâncime“, a completat Kunev.

Reamintim, la începutul acestei luni, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a afirmat că o comisie interministerială lucrează la un nou pachet legislativ în domeniul petrolier, care ar putea include redevenţe diferite în funcţie de zăcămintele de hidrocarburi, dar şi un sistem separat pentru gazele de şist.

“Sistemul de redevenţe petroliere trebuie să fie atractiv pentru investitori, predictibil, dar şi să asigure venituri la stat, întrucât vorbim de un bun al statului. Sunt exemple în lume unde investiţiile au scăzut considerabil când redevenţele au fost majorate brusc, cu foarte mult“, a spus Duţu.

Potrivit acestuia, se iau în calcul mai multe scenarii de redevenţe diferenţiate. “Sunt mai multe aspecte de luat în calcul: onshore (pe uscat – n.r.), offshore (pe mare – n.r.), offshore deep (perimetre maritime de mare adâncime – n.r.). De asemenea, zăcămintele depletate, epuizate, trebuie abordate altfel, astfel încât să stimulăm exploatarea lor. Pe zăcămintele mari, puternice, probabil vom face o suprataxare a profitului; este şi asta o variantă, se practică în multe ţări. Însă, până nu finalizăm acest proces, nu putem da detalii“, a explicat el.

Întrebat dacă se ia în calcul tratarea separată a gazelor de şist în noua lege a petrolului, Gheorghe Duţu a precizat că se ia în calcul şi acest lucru, inclusiv introducerea unor redevenţe diferenţiate faţă de gazele tradiţionale.

“Ne gândim şi la diferenţierea redevenţelor, ne gândim la toate. Tehnologia care va fi folosită va conta în caietul de sarcini la noile concesiuni“, a adăugat şeful ANRM.

Conform legii de privatizare a Petrom, adoptată în 2004 (când OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la producătorul intern de petrol şi gaze, revedenţele petroliere nu au putut fi modificate timp de zece ani), perioadă care expiră la finele acestui an.

Americanii de la ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Licitaţii la perimetre

ANRM va scoate la licitaţie, în perioada următoare, 36 de noi perimetre petrolifere, din care 28 pe uscat şi restul în Marea Neagră, inclusiv în zone de mare adâncime, a declarat Gheorghe Duţu, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014

“Ne pregătim pentru runda a XI-a de concesiuni, în cadrul căreia vom scoate la licitaţie 36 de noi perimetre. 28 vor fi onshore, iar celelalte în Marea Neagră, inclusiv în zonele de mare adâncime. Aici aşteptăm potenţiali mari candidaţi“, a spus Duţu.

Potrivit acestuia, resursele de gaze care s-ar putea găsi în Marea Neagră ar putea duce la independenţa energetică a României.

“Noi va trebui să contribuim la refacerea fondului de resurse energetice ale României prin atragerea de investiţii printr-un cadrul legislativ predictibil şi coerent. Ultimele descoperiri din Marea Neagră ar putea permite României să devină un exportator de gaze începând cu anii 2019-2020“, a adăugat preşedintele ANRM.

 

din aceeasi categorie