Acasă EconomieIndustrie Reactorul 1 se oprește iar

Reactorul 1 se oprește iar

de A

cernavoda-pozaProducătorul de energie Nuclearelectrica a anunțat că a decis în mod conservativ desincronizarea de la Sistemul Energetic Național a unității 1 a CNE Cernavodă, marți seara, începând cu ora 22:00, timp de opt ore. De asemenea, reactorul 1 a mai fost oprit și vineri, 6 ianuarie, în mod controlat, din cauza unei perturbaţii pe o linie de evacuare putere de 400KV în Sistemul Energetic Naţional, care aparţine Transelectrica.

”Desincronizarea controlată și planificată a unității 1 CNE Cernavodă se realizează pentru efectuarea unor lucrări de desensibilizare a sistemului de excitație al generatorului unității 1 pentru a evita eventuale declanșări automate ale sistemului pe fondul unor perturbații meteo, așa cum s-a întâmplat în datele de 8.11.2016, respectiv 06.01.2017.”, a anunțat marți seara Nuclearelectrica.

Concret, lucrarea constă în implementarea unei modificări a sistemului de excitație al generatorului unității 1, prin înlocuirea unei cartele electronice cu o cartelă de tip nou, reproiectată, care filtrează mai eficient perturbațiile induse de condițiile meteo severe.

”Lucrările de desensibilizare a sistemului de excitație vor avea o durată aproximativă de opt ore și unitatea 1 va fi resincronizată la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 11.01.2017”, arată compania.

Oficialii societății spun că înainte de a decide oprirea planificată, SNN s-a asigurat că nu va exista un impact negativ al acestei opriri asupra funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național în noaptea de 10-11 ianuarie 2017, ”necesarul de consum fiind asigurat”.

”Lucrările la sistemul de excitație al generatorului se vor desfășura conform procedurilor centralei, fără impact advers asupra personalului, securității centralei, populației și mediului înconjurător”, precizează compania.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica (SNN) a raportat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania a realizat în primele nouă luni ale anului trecut o producţie de 7.589 GWh, mai mică cu 3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ca urmare a prelungirii opririi planificate a unităţii 1, pentru realizarea unor investiţii care se fac o singură dată pe durata de viaţă iniţială a unui reactor.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 1,55 miliarde lei (345 milioane euro).

din aceeasi categorie