Acasă Economie Răzvan Nicolescu vrea să se producă în România baterii și electrolizoare

Răzvan Nicolescu vrea să se producă în România baterii și electrolizoare

de M G

Răzvan NICOLESCU
foto: Ion Curelariu

Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC), condusă de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, recomandă, într-un comunicat de presă, ca, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să se finanțeze producerea de baterii și electrolizoare în România. În prezent, prin PNRR se finanțează doar instalarea de electrolizoare pentru producția de hidrogen și a unor baterii de stocare pentru energia electrică.

”În privința electrolizoarelor de producere a hidrogenului și a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, considerăm prioritară atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru țara noastră dezvoltarea unor capacități naționale de producție, care se pot realiza numai prin implicarea mediului privat, folosind instrumentul administrativ existent al schemelor de ajutor de stat. Acest instrument va asigura și atragerea unor surse de finanțare proprii și va asigura integritatea și transparența alocării banilor pe criterii competitive legate de procentul de cofinanțare”, se arată într-un comunicat al AECCSC.

Potrivit Asociației, prioritară ar trebui să fie întărirea liniilor de transport al energiei electrice, pentru a prelua mai multă energie regenerabilă. ”Din păcate, în forma actuală a PNRR, România nu a prevăzut nicio sumă de bani pentru liniile Transelectrica”, se arată în comunicat.

De asemenea, AECCSC consideră că ”PNRR ar trebui să finanțeze și dezvoltarea măcar a unui proiect de producție de energie electrică în centrale eoliene offshore în Marea Neagră, ținând cont de importanța pe care Uniunea Europeană o acordă acestui tip de energie regenerabilă, de potențialul pe care țara noastră îl are și de faptul că acest tip de energie are încă nevoie de subvenție”.

Pe de altă parte, Asociația consideră că ar trebui promovate proiectele de centrale în cogenerare ce utilizează energie regenerabilă ca sursă primară. În privința transporturilor pe calea ferată, AECCSC consideră prioritară contorizarea inteligentă a tuturor trenurilor care circulă în România, precum și liberalizarea pieței de furnizare de energie electrică în acest domeniu. În prezent, potrivit asociației există ”un monopol ilegal al CFR Electrificare pe care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie îl tolerează într-un profund dispreț față de prevederile legislației europene și față de interesele consumatorilor, ce nu beneficiază de prețuri mai mici provenite din coordonarea traficului trenurilor cu evoluția curbei de consum la energie electrică”.

 

din aceeasi categorie