Acasă Analize “Războiul” Ministerul Energiei – Fondul proprietatea pe “frontul” Hidroelectrica se acutizează

“Războiul” Ministerul Energiei – Fondul proprietatea pe “frontul” Hidroelectrica se acutizează

de M G

Într-o declaraţie privind scrisoarea deschisă a Ministerului Energiei, Fondului Proprietatea (FP) ia apărarea Oanei Truţă, vicepreşedinte Franklin Templeton Investment Management România, managerul FP, în disputa cu Ministerul Energiei, legată de Hidroelectrica. De menţionat, informaţiile din piaţă sunt că locul în Directoratul Hidroelectrica al lui Petronel Chiriac, “omul” Fondului Proprietatea, ar fi trebuit luat de Adrian Volintiru, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, preşedinte AVAS, director general al Vulcan SA, director în cadrul Grupului Rompetrol etc. Iar de aici a început un adevărat “război” între Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea!

“Fondul Proprietatea consideră că doamna Oana Truţă (n.r. – membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica din partea FP) a acţionat în interesul Hidroelectrica şi al tuturor acţionarilor săi. Fondul consideră că cea mai potrivită soluţie pentru problema actuala de guvernanţă corporativă de la Hidroelectrica este prelungirea mandatului Directoratului actual. În acest sens, purtăm un dialog activ cu Ministerul Energiei privitor la măsurile pe termen scurt care ar conduce la guvernanţa adecvată a companiei şi ar prezerva recentele rezultate financiare excelente. În acelaşi timp, ne menţinem convingerea că numai o implementare corectă a Legii 111/2016 privind guvernanţa corporativă şi ulterioara listare a companiei îi poate asigura acesteia creşterea pe termen lung”, se arată în poziţia FP.

Reamintim, într-o scrisoare deschisă, Ministerul Energiei acuza Fondul Proprietatea că blochează activitatea celei mai mari companii româneşti de producere a energiei electrice, Hidroelectrica, la care statul român deţine 80% din acţiuni, iar FP – 20%.

Ministerul Energiei acuză Fondul Proprietatea că blochează activitatea Hidroelectrica, întrucât a refuzat să participe la şedinţele Consiliului de Supraveghere (CS) în care ar fi trebuit desemnată componenţa Directoratului companiei.

„Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar majoritar la Hidroelectrica, îşi exprimă public îngrijorarea în legătură cu posibilele pierderi financiare ale companiei, ca urmare a blocajului ce se prefigurează la nivelul managementului celei mai mari companii energetice de stat din România. Pentru o corectă înţelegere publică a situaţiei precizăm că mandatele actualilor membri ai Directoratului Hidroelectrica au expirat începând cu data de 25 iunie 2017, compania funcţionând în ultimele două zile fără acest for de conducere”, se arată în scrisoarea Ministerului Energiei.

Potrivit oficialilor ministerului, în această situaţie de dezechilibru s-a ajuns ca urmare a refuzului constant al reprezentantului Fondului Proprietatea, Oana Truţă, de a participa la şedinţele Consiliului de Supraveghere, programate anterior datei de 25 iunie 2017. Pe ordinea de zi a întrunirilor CS au figurat propunerile de completare a numărului de membri ai CS şi de numire a membrilor Directoratului Hidroelectrica.

Potrivit Legii 31/1990 şi a statutului Hidroelectrica, o decizie a CS se poate lua în prezenţa a minimum cinci membri din totalul de şapte, condiţie pentru asigurarea cvorumului. „În prezent, în urma demisiei a doi membri, în CS activează doar cinci membri. Astfel, prezenţa reprezentatului Fondului Proprietatea în CS este absolut necesară pentru asigurarea cvorumului de şedinţă, în vederea numirii membrilor Directoratului. În lipsa cvorumului în CS cauzat de neprezentarea membrului FP, Ministerul Energiei, în calitate sa de acţionar majoritar al Hidroelectrica, a propus o nouă soluţie pentru depăşirea acestei situaţii de impas”, mai spune Ministerul Energiei.

Astfel, cea mai recentă soluţie avansată de acţionarul majoritar a fost organizarea AGA pentru ocuparea posturilor vacante din CS, în conformitate cu prevederile Art. 121 din Legea 31/1990. Şi de această dată, Fondul Proprietatea a respins soluţia Ministerului Energiei de normalizare activităţii companiei Hidroelectrica.

„Precizăm că activitatea Directoratului are un impact major asupra performanţelor tehnice, economice, financiare ale Hidroelectrica. În plus, Directoratul reprezintă compania de stat în relaţia cu terţii şi aprobă contracte, inclusiv cele de comercializare a energiei electrice pe bursă, de investiţii şi mentenanţă etc. Ca atare, Ministerul Energiei solicită Fondului Proprietatea, şi pe această cale, să îşi exercite calitatea de acţionar al Hidroelectrica şi să contribuie, alături de statul român, la deblocarea situaţiei din companie”, mai spun reprezentanţii ministerului.

Aceştia menţionează că au trimis către FP, în 23 iunie, o adresă prin care au comunicat faptul că reprezentantul lor în CS Hidroelectrica nu a venit la şedinţă şi că astfel există riscul de blocaj. De asemenea, pe 26 iunie, ministerul a trimis o nouă adresă prin care a cerut FP să îşi dea acordul pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor. Răspunsul FP la această a doua adresă a venit în aceaşi zi, adică în 26 iunie 2017, prin care FP a transmis că nu este de acord.

Cum a început “războiul”

Potrivit legislaţiei în vigoare şi a statului Hidroelectrica, Consiliul de Supraveghere (CS) numeşte membrii Directoratului. Din CS fac parte 7 membri, 6 din partea statului român şi unul din partea acţionarului minoritar, Fondul Proprietatea. Pentru ca o şedinţă a CS să aibă cvorum, să aibă loc, este necesară prezenţa a minim 5 membri. Între 5 mai şi 12 iunie, 2 dintre reprezentanţii statului în CS şi-au dat demisiile. Pe 12 iunie, Directoratul Hidroelectrica a convocat o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, care, potrivit legislaţiei în vigoare, nu poate avea loc mai devreme de 30 de zile de la convocare, aşa că a fost fixată pentru 18 iulie. AGA ar trebui să numească înlocuitorii provizorii ai celor doi membri demisionari din CS. De remarcat, mandatul membrilor Directoratului s-a terminat deja pe 25 iunie.

Pe 16 iunie (la câteva zile de la convocarea AGA), Fondul Proprietatea a emis un comunicat de presă în care arăta că a cerut convocarea AGA Hidroelectrica pentru revocarea din funcţie şi a restului de patru membri din Consiliul de Supraveghere: Ioana Andreea Lambru (Președintele Consiliului de Supraveghere) Laurențiu Dan Tudor (membru), Horia Marian Gâmbuțeanu (membru) și Andreea Negru Ciobanu (membru).

„Cererea Fondului este determinată de faptul că respectivii membri ai Consiliului nu s-au opus la propunerea ca, în mod arbitrar, domnul Petronel Chiriac, membru al Directoratului să fie înlocuit cu domnul Adrian Constantin Volintiru, fără a implementa mai întâi un proces de selecție transparent. Fondul crede că, prin desconsiderarea realizărilor membrilor actualului Directorat de până acum, precum și prin desconsiderarea necesităţii de a avea o analiză detaliată a abilităților profesionale și a expertizei adecvate unei astfel de poziții, cei patru membri ai Consiliului au încălcat în mod efectiv principiile Codului de Etică al Hidroelectrica precum și principiile Codului de Guvernanţă Corporativă”, se arată în comunicatul Fondului.

Practic, de la momentul „Volintiru – Petronel” a început “războiul” între Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea! Pe de o parte, Fondul Proprietatea este foarte mulţumit de activitatea Directoratului (şi, probabil, cel mai mult de activitatea lui Petronel Chiriac), iar de cealalată parte, Ministerul Energiei este nemulţumit de activitatea aceluiaş Directorat!

Reamintim, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele patru luni ale anului 2017, „producţia din hidrocentrale a fost de 5.135,8 milioane kWh, în scădere cu 1.759,4 milioane kWh (-25,5%)”! De altfel, după luna ianuarie, producţia hidrocentralelor a scăzut continuu în anul 2017 faţă de anul 2016. Astfel, Statistica arată că, în primele trei luni ale anului, producţia din hidrocentrale a fost de 3,77 TWh, în scădere cu 0,8 TWh, adică -17,8%, iar în primele două luni a fost de 2,3 TWh, în scădere cu 12,8%.

Într-adevăr, rezultatele financiare al Hidroelectrica sunt remarcabile! În primele cinci luni ale acestui an a avut un profit brut de 743,7 milioane lei, cu 154,6 milioane lei mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, reprezentând o creştere cu 26% faţă de 2016. Dar cu ce preţ?! Hidroelectrica a investit foarte puţin, iar mentenanţă şi întreţinere a hidroagregatelor aproape n-a făcut!

Chiar şi ministrul Energiei, Toma Petcu, a vizitat compania, la începutul lunii mai, iar informaţiile din piaţă sunt că ar fi reproşat Directoratului lipsa investiţiilor. De exemplu, compania a investit doar 42% din suma avută la dispoziţie anul trecut. Anul acesta situaţia este şi mai “neagră”. De altfel, ministrul Petcu a declarat, cu câteva luni în urmă, că a cerut tuturor companiilor unde ministerul are reprezentanți în Consiliile de Administrație/de Supraveghere, chiar și celor unde statul nu este acționar majoritar, să direcționeze către investiții cel puțin 20% din bugetul pentru acest an.

În ceea ce priveşte mentenanţa şi întreţinerea hidroagregatelor, compania are bugetată o sumă de aproape 182 milioane de lei pentru acest an. Fiind la jumătatea anului, Hidroelectrica ar fi trebuit să fi cheltuit deja aproximativ 90 milioane de lei. Ei bine, n-a cheltuit decât circa 55 milioane de lei!

De aici provine şi o parte a profitului uriaş, din necheltuirea banilor. O altă sursă, dar la care conducerea companiei nu are niciun merit, îl reprezintă preţul foarte mare al energiei: la începutul anului s-au atins sume de aproape 700 lei/MWh, de circa 3 ori mai mari ca în 2016, iar în prezent preţurile sunt aproape dublu faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

din aceeasi categorie