Ministerul Apelor și Pădurilor a lansat un adevărat atac împotriva a două organizații neguvernamentale despre care spune că deziformează și lansează petiții mincinoase. Războiul a pornit de la decizia ministerului de a abandona un program informatic inițiat ca măsură împotriva tăierilor ilegale, dar care, susține ministerul, nu îndeplinea condițiile de legalitate pentru a continua și a funcționa.
Imediat după preluarea mandatului, ministrul Doina Pană a ținut să informeze despre situația site-ului inspectorulpădurii.ro, prin care cetățenii puteau vedea dacă s-au făcut tăieri ilegale. Mai exact, pe această pagină web trebuiau să se suprapună hărțile cu tăierile legale și imagini satelitare cu acele locuri; unde existau inadvertențe, erau lansate alerte. Site-ul beneficia numai de hărțile din partea Regiei Naționale a Pădurilor, ce administrează pădurile statului, pentru cele private nefiind bază legală pentru a le solicita proprietarilor. Noul ministru al Apelor și Pădurilor a susținut că programul a dat foarte multe alerte false, iar programul nu a fost dezvoltat de firma IT așa cum ar fi trebuit.
Imediat, ONG-urile de mediu au lansat acuze a adresa ministerului precum că vrea să obstrucționeze cetățenii să mai vadă unde se taie ilegal, mai ales că aproape jumătate din cazurile de furt de lemn din 2016 au fost semnalate de către aceștia.
Instigare și dezinformare
„Agent Green şi de-clic.ro instigă, prin dezinformare voită şi manipulare grosolană, mii de cetăţeni de bună credinţă împotriva Ministerului Apelor şi Pădurilor, prezentând instituţia ca pe duşmanul public al dezvoltării sistemului informatic care contribuie la stoparea tăierilor ilegale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP). „Ignoră voit realitatea expusă constant de Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin care se explică situaţia concretă a Inspectorului Pădurii. Creează intenţionat confuzie între o aplicaţie de mobil funcţională şi o platformă electronică inexistentă legal, care, întâmplător sau nu, au fost denumite la fel: Inspectorul Pădurii. Manipulează oamenii, cerându-le să semneze o petiţie prin care solicită Ministerului Apelor şi Pădurilor să facă lucruri despre care ei ştiu că sunt ilegale, fără să le prezinte integral informaţiile primite constant de la instituţie. Cer bani oamenilor pentru a organiza acţiuni contra Ministerului Apelor şi Pădurilor, prezentându-le informaţii false”, afirmă MAP.
Aceştia precizează că, în realitate, nu se poate continua dezvoltarea aplicaţiei în forma cerută de Agent Green şi de-clic.ro, deoarece MAP nu poate să face ceva ce nu există legal. „Platforma web www.inspectorulpadurii.ro este parte nefinalizată a unui contract expirat, un produs în stadiu intermediar, incomplet. Legal, acest produs nu există. În consecinţă, continuarea dezvoltării portalului în forma solicitată de Agent Green şi de-clic.ro reprezintă o încălcare flagrantă a legii, cu consecinţe de natură penală”, se menţionează în informarea MAP.
Ministerul dă vina pe Guvernul Cioloș pentru situația creată. Mai exact, în 2016 a fost atribuit direct un contract din care face parte și dezvoltarea acestei platforme, pe motiv că firma respectivă este unic deţinător al tuturor codurilor sursă.
„Fals! Guvernul Cioloş a minţit pentru a obţine acordul ANRMAP, firma deţinând în realitate doar două dintre cele patru coduri sursă! Guvernul Cioloş şi-a asumat prin contract să achite plăţi în avans, reprezentând serviciile pe următoarele 20 de luni, ceea ce contravine flagrant cu legea achiziţiilor publice. Până la data de finalizare a contractului (17 decembrie 2016), dezvoltarea nu a fost încheiată, nu s-a predat un produs final şi nici s-a încheiat un act adiţional. Prestatorul însuşi recunoaşte, prin adresă oficială, încheierea contractului fără predarea unui produs final! Concluzie: nimeni nu a predat sau primit un produs final în baza contractului încheiat de Guvernul Cioloş. Oficial şi legal dezvoltarea sistemului informatic nu s-a produs! Toate ilegalităţile prezentate” fac obiectul unei plângeri adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, precizează MAP.
Conform informării, „MAP face deja demersuri pentru a respecta, la punct şi virgulă, decizia CSAT din iunie 2015, cât şi Programul de Guvernare 2017-2020. Adică va dezvolta legal sistemul infomatic integrat, care ajută la identificarea tăierilor ilegale, termenul de finalizare fiind decembrie 2018”. De asemenea, ministerul lucrează, în acest moment, la întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea unei licitaţii publice pentru achiziţia „legală” a serviciilor de dezvoltare a sistemului electronic integrat în cauză şi continuă şi alte demersuri pentru atingerea ţintei asumate prin Programul de Guvernare: stoparea tăierilor ilegale în România.
MAP acuză cele două organizații că „forțează” dezvoltarea a ceva ce nu există și cheltuirea banilor publici pe un produs care nu este proprietatea instituției. Mai mult, prin presiunea publică exercitată, cele două ONG-uri vor să oblige ministerul să facă o ilegalitate ca să o acopere pe cea a Guvernului Cioloș. În cele din urmă, MAP acuză de manipularea oamenilor prin prezentarea de false adevăruri, cu „mesaje identice cu cele ale USR”.
Zi de petiție
MAP anunță că, „din respect pentru cetăţenii de bună credinţă, care, dezinformaţi fiind, au semnat petiţia iniţiată de Agent Green şi site-ul de-clic.ro, va primi vineri petiţia şi va răspunde la aceasta conform prevederilor legale. Precizăm că vom sancționa public și vom întreprinde toate demersurile legale față de orice tentativă de manipulare a opiniei publice în vederea discreditării Ministerului Apelor și Pădurilor”, completează comunicatul.
Vineri, membri ai comunităţii de-clic şi reprezentanţi Agent Green vor fi prezenţi la Ministerul Apelor şi Pădurilor şi vor înmâna cele peste 32.000 de semnături ale campaniei „Nu-i lăsa să-ţi taie accesul la inspectorulpadurii.ro”. Campania a fost iniţiată de comunitatea de-clic şi Agent Green imediat după anunţul din iulie 2017 al ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, care a declarat că nu va mai asigura mentenanţa site-ului inspectorulpadurii.ro. „Platforma web este cel mai complex sistem de verificare a trasabilităţii lemnului în România. Prin intermediul campaniei, cetăţenii solicită ministrului să găsească soluţii imediate pentru asigurarea accesului la site”, se spune în comunicat.