Acasă Economie Război între Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea

Război între Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea

de GM

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cea mai importantă companie de producere a energiei electrice din ţară, susţine, într-o declaraţie de presă, că reprezentanţii Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea (FP), nu s-au informat înainte de a vorbi despre costurile ridicate de producţie ale Hidroelectrica, dând dovadă de „amatorism”.

Reamintim, pe 29 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Franklin Templeton, s-a arătat surprins de diferenţele existente între costurile de producţie de la Hidroelectrica şi ale altor două companii cu activităţi similare din Brazilia şi Rusia. „Nu înţeleg de ce costurile de producţie a energiei sunt mai mari aici (n.r. – la Hidroelectrica), doar dacă în România apa este mai scumpă”, a spus, ironic, Konieczny la acel moment.

În replică, Mihai David, a catalogat aceste declaraţii ca fiind cel puţin bizare. “Zilele trecute, dl. Grzegorz Konieczny vicepreşedintele Franklin Templeton, firmă care administrează Fondul Proprietatea, a prezentat calendarul de listare a Fondului la Bursa de Valori. Cu acest prilej, dl. Konieczny, arătându-se destul de supărat, a făcut câteva aprecieri cel puţin bizare la adresa Hidroelectrica, societate la care Fondul deţine aproape 20% din acţiuni. Înţeleg dorinţa reprezentantului Franklin Templeton de a lista la bursă cât mai repede acţiunile Fondului şi de a face performanţă. Şi înţeleg şi dorinţa domniei-sale de a-şi promova imaginea!…

Ce nu înţeleg, însă, este amatorismul de care dă dovadă dl. Konieczny atunci când vorbeşte despre Hidroelectrica. Având un reprezentant al Fondului în Consiliul de Administraţie, vicepreşedintele Franklin Templeton ar fi trebuit să fie la curent cu tot ce se întâmplă în companie, inclusiv cu datele financiare şi cu situaţia costurilor de producţie a energiei. Dacă nu sunt lămuriţi, acţionarii au dreptul să întrebe, iar managementul e obligat să răspundă. Până acum, însă, nu au existat niciun fel de nelămuriri. De aceea, consider că o minimă decenţă şi o doză mai mare de profesionalism ar fi trebuit să îl facă pe dl. Konieczny să se documenteze înainte de a vorbi public despre Hidroelectrica”, spune Mihai David într-o declaraţie de presă.

Mai mult, schimbul de replici face referire şi la înfiinţarea celor două companii energetice, care ar trebui să reunească cei mai importanţi producători din ţară. Oficialii Franklin Templeton au spus de mai multe ori că nu sunt de acord cu înfiinţarea celor două companii energetice. Ba, au şi acţionat în instanţe, existând, în prezent, mai multe procese pe rol prin care reprezentanţii FP se opun înfiinţării noilor structuri. „Am decis să ne opunem acestei reforme din sectorul energetic, pentru că nu există o strategie clară de reformă. Din calculele facute de noi reiese că, în 2 ani, ambele societăţi ar ajunge astfel într-o situaţie financiară foarte gravă”, afirma managerul de la Franklin Templeton. „Ne opunem înfiinţării acestor două companii de stat şi am trimis statului român propunerile noastre pe acest subiect”, a precizat Konieczny la momentul respectiv.

La rândul său, David spune că nu înţelege agresivitatea arătată de Franklin Templeton legată de subiectul înfiinţării celor două companii. „Un alt lucru pe care nu îl înţeleg este, în contextul formării celor două mari companii energetice, agresivitatea acţionarului minoritar de a cere un statut special pentru sine, şi anume „acord comun asupra oricăror planuri privind bugetul sau investiţiile pentru noile companii. Desigur, administratorul Fondului Proprietatea e liber să evalueze lucrurile aşa cum crede că e mai bine pentru cei care l-au angajat, dar nu poate face presiuni publice pentru a răsturna o decizie prin care acţionarul majoritar – adică statul român – aşează lucrurile în compania care îi aparţine şi pe care o controlează. Cu alte cuvinte, oricât de supărat ar fi dl. Konieczny, sunt sigur că ştie că majoritatea e întotdeauna …mai mare decât minoritatea”, a mai spus David.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, având o valoare de piaţă de circa 3,3 miliarde euro, Fondul Proprietatea controlând o participaţie de circa 20% din acţiunile companiei. Franklin Templeton a preluat în urmă cu două luni administrarea Fondului Proprietatea (cu o valoare estimată la 3,8 miliarde de euro), în care statul român controlează peste 40% din capital. Fondul deţine participaţii la cele mai importante companii energetice din economie şi împarte acţionariatul cu statul român.

din aceeasi categorie