Acasă EconomieIndustrie RADET cere scumpirea gigacaloriei

RADET cere scumpirea gigacaloriei

de A

calorifer_bani_gigacalorieRegia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) majorarea preţului gigacaloriei, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET.

„Am trimis un calcul la ANRSC şi le-am arătat care este costul real în momentul de faţă. Aşteptăm avizul şi Primăria Capitalei să spună da. În cazul în care spune nu (Primăria, n.r.), noi vom întreba cu ce acoperim costurile. Dacă zice da, propunerea e justificată, sperăm să se mărească cu 10-13% costurile de transport”, a spus Dumitraşcu, citat de Mediafax.

Dacă se păstrează proporţiile de până în prezent, 50% din majorare va fi suportată de consumator, iar 50% de către Primăria Capitalei prin subvenţie.

În prezent, RADET Bucureşti practică tarifele aprobate în anul 2011, în timp ce furnizorii de energie termică, apă, gaze naturale au majorat anual preţurile, spune Dumitraşcu. Potrivit acestuia, toate CET-urile au majorat tarifele cu 22-24% în perioada 2011-2014.

„Pierderea în fapt din cauza sistemului este cu 13% mai mare decât creşterea ipotetică. Această diferenţă de 13% nu a fost niciodată recunoscută de reglementator. Este unul dintre motivele pentru care în ultimii 25 de ani, dar cu precădere în ultimii 10-12 ani, datoriile RADET către diverşii furnizori au crescut exploziv. Deci, reglementatorul are o vină”, spune Gabriel Dumitraşcu.

El precizează că toate încercările de actualizare a tarifelor au fost respinse.

„Am făcut o analiză pentru ultimii zece ani şi am constatat că toată marfa, tot agentul termic furnizat e Elcen către RADET are o valoare cu puţin peste 8 miliarde de lei. Iar în această perioadă RADET a plătit Elcen aproape 9,7 miliarde lei. Păi constatăm că deja că pe marfa furnizată am plătit cu 1,5 miliarde lei mai mult şi încă mai avem datorii de 3,6 miliarde lei”, adaugă Dumitraşcu.

În anul 2011, preţul energiei termice cumpărate de la Electrocentrale Bucureşti (furnizorul principal de agent termic) era de 151,42 lei/Gcal pentru toţi consumatorii, iar în anul 2014 preţul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucureşti era de 168,81 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creştere de 11,48 %) şi de 212,64 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creştere de 40,43 %). Faţă de anul 2011, preţurile de cumpărare a energiei termice de la producători s-au majorat.

În anul 2015 preţul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucureşti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creştere de 22,88 %) şi de 216,7 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creştere de 43,11 %).

Instalaţii vechi de peste 30 de ani

Bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă, din cauza stării în care se află reţelele termice, vechi de peste 30 de ani, şi a faptului că Primăria Capitalei nu a alocat nici în 2015 fonduri suficiente pentru investiţii în sistem.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, planul de administrare al instituţiei. Acesta va fi înaintat spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Actualul CA al regiei de stat a fost numit în urmă cu circa trei luni.

„Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă al Bucureştiului este supradimensionat şi îmbătrânit, cu randamente tehnice extreme de scăzute. Sistemul a fost conceput la finalul anilor ’50, când se punea problema industrializării masive a Bucureştiului, motiv pentru care au apărut marile CET-uri din Bucureşti. (…) După 1990 marea industrie a dispărut, iar puterile instalate în centralele termice sunt supradimensionate faţă de necesarul Bucureştiului. Dacă în 1990, în sistemul RADET intrau în jur de 10 milioane Gcal, în 2014 cantitatea intrată era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare în ’90”, a declarat Gabriel Dumitraşcu.

Specialiştii spun că necesarul ar fi de 1.900 Gcal/h, precizează Dumitraşcu.

De asemenea, mai mult de 80% din reţelele administrate de RADET sunt vechi de peste 30 de ani, atrage atenţia reprezentantul regiei. Dumitraşcu spune că este nevoie de un sistem de termoficare care să răspundă cel puţin necesităţilor unei generaţii şi să „terminăm cu cârpelile”.

„Încercăm să facem performanţă într-o competiţie cu o Dacie dinainte de Revoluţie. Nu ai niciodată cum să câştigi o competiţie”, afirmă Dumitraşcu.

El subliniază că la iarnă Bucureştiul riscă o criză în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

„Există riscul să rămânem fără căldură. Reţeaua este atât de îmbătrânită, că se pot produce incidente oriunde. Pot fi mai multe zone afectate. Excludem însă o indisponibilizare totală a populaţiei. Zonele cele mai expuse din Capitală sunt Colentina şi Fundeni”, a spus Dumitraşcu.

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de către Primăria Bucureşti în ultimii patru ani, execuţia lucrărilor de investiţii a fost sistată începând cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investiţii, faţă de 11,9 milioane lei în anul 2013 şi comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investiţii în 2009.

Preşedintele CA al RADET a citat studii potrivit cărora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro şi de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea şi retehnologizarea CET-urilor.

Începând cu anul 2014, Electrocentrale Bucureşti a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care RADET îi încasează se duc la creditor.

Potrivit şefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen. La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

„Blocajul financiar în care se află regia afectează derularea normală a activităţii, generând disfuncţionalităţi majore în asigurarea continuităţii, calităţii serviciului prestat clienţilor şi în siguranţa în exploatarea continuă a instalaţiilor. În acest context, regia se află în posibilitatea achitării debitelor”, se arată în planul de administrare al RADET.

RADET Bucureşti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

din aceeasi categorie