Acasă MediuDezvoltare Durabila „Rabla” și pentru mașini fără ITP

„Rabla” și pentru mașini fără ITP

de L M

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a dat o veste bună proprietarilor de mașini vechi care vor să le caseze, în cadrul Programului Rabla. Nu va mai fi nevoie de ITP (n.r. – inspecția tehnică periodică) valabil pentru mașinile care sunt duse la casat. Acest lucru era obligatoriu, considerându-se că, în acest fel, sigur vor fi scose din circulație mașini vechi și poluante. Deși corectă, măsura s-a dovedit a fi prost primită de potențialii beneficiari, astfel că urmează modificarea mult așteptată.

„Am hotărât, făcând o analiză clară, la rece, şi am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o maşină care stă în curtea unui cetăţean să fie scos. Dacă eu am maşina în curte nu o să mă mai duc să plătesc o taxă în plus când pot să mă duc să o dau pentru a achiziţiona o maşină nouă. (…) De săptămâna trecută ordinul este deja postat pe site, a spus Graţiela Gavrilescu, al Antena 3, infomrmează Agerpres.

Ea a precizat că acesta decizie a fost luată pentru a nu bloca un sistem care se derulează de foarte mult timp şi care funcţionează foarte bine”.

„Interesul nostru este să le scoatem de peste tot, din parcări, din curţile oamenilor, nu avem nevoie sa blocăm acest sistem care este derulat de foarte mult timp şi care funcţionează foarte bine şi în sensul în care facem şi eforturi financiare pentru ca în fiecare an să reuşim să dublăm numărul de prime de casare. Atunci ar fi fost aşa, să zicem, un joc care nu ar fi fost corect”, a precizat Gavrilescu.

Anul trecut, Ministerul Mediului a anunţat că începând din 2019 cei care vor dori să beneficieze de ajutorul de la stat pentru înlocuirea maşinii vechi erau obligaţi să ducă la casat numai maşini cu ITP valabil. Aceasta era considerată o condiţie obligatorie în ceea ce priveşte casarea unei maşini şi stoparea poluării, deoarece ITP-ul dădea dreptul proprietarului de autovehicul de a circula pe drumurile publice.

din aceeasi categorie