Acasă MediuDezvoltare Durabila Pușcărie pentru gunoiul îngropat și arderi de cabluri

Pușcărie pentru gunoiul îngropat și arderi de cabluri

de L M

Gunoaiele și poluarea au făcut ca autoritățile să impună sancțiuni mult mai dure, astfel încât să-i descurajeze pe potențialii poluatori. În ultima perioadă, au fost tot mai dese semnalele privind îngroparea deșeurilor, ca să se piardă urma lor, dar și incendierile de orice fel. Descinderile de la Sintești, din marginea Bucureștiului, unde se ard deșeuri ca să se obțină materiale neferoase, precum cuprul, au contribuit semnificativ la înăsprirea sancțiunilor. Mai nou, astfel de fapte trec direct la categoria infracțiuni, adică sancțiuni cu închisoarea.

„Astăzi, a fost o zi extrem de importantă pentru Ministerul Mediului. Am aprobat trei acte normative, două OUG şi o HG, au fost şi alte documente, dar acestea sunt cele mai importante. Prima OUG se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deșeurilor şi aici decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis guvernul, astăzi, ca pentru aceste fapte pedeapsa să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, miercuri, după ședința de Guvern.

„Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane, motiv pentru care şi în parlament, şi la audierile la care am participat în calitate de ministru propus, am susținut cu bună-credință de fiecare dată că este nevoie de decizie rapidă în acest sens. Am ales varianta OUG, pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial OUG şi sancțiunile pot fi înăsprite imediat”, a precizat demnitarul.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește abandonarea deșeurilor, actul normativ vine cu clarificarea definiției şi cu majorarea amenzile. Amenzile pentru persoane fizice încep de la 10.000 de lei pentru deșeurile abandonate și ajung la 20.000 de lei; pentru persoanele juridice, sancțiunile sunt de 50.000 – 70.000 de lei amendă contravențională.

„În aceeași OUG, tot în domeniul gestionării deșeurilor, venim cu o soluție pentru autoritățile locale, pentru consiliile județene și pentru consiliile locale și prevedem în legislația privind exproprierile, posibilitatea ca terenurile necesare înființării unor gropi de depozitare autorizate, terenuri necesare pentru crearea de logistică de gestionare a deșeurilor să fie expropriate pentru utilitate publică – este un pas important, un ajutor real pentru consiliile județene care trebuie să implementeze strategiile de gestionare a deșeurilor, acele smiduri şi venim în sprijinul lor cu această prevedere”, a declarat ministrul Mediului.

El a adus în discuție gestionarea deșeurilor din București. „Un an de zile am căutat soluții cu care să sprijinim autoritatea locală, primăria generală și primăriile de sector, să se organizeze și să implementeze politici efective și eficiente de gestionare a deșeurilor. Nici până în ziua de astăzi nu avem o claritate în ceea ce privește strategiile pe termen mediu și lung. Nici pe termen scurt nu au făcut, aceste autorități locale, pași semnificativi”, a spus Tanczos. Potrivit acestuia, problema pleacă de la legislație care prevede ca activitatea de colectare – transport a deșeurilor să fie atributul sectoarelor, iar începând de la tratare-depozitare, activitatea să fie desfășurată, organizată de Primăria Generală a Capitalei.

„Au fost foarte multe dezbateri pe această temă, foarte multe dispute între aceste unități administrativ teritoriale. Anul trecut, cred că în august, am avut penultima discuție pe această temă. Am solicitat un acord între aceste primării de sector și primăria generală, cu privire la viziunea dânșilor, pe termen mediu și lung. Acum două luni de zile, dacă nu mă înșel, am avut ultima discuție pe această temă și la această discuție, s-a decis crearea unei oportunități, posibilitatea de a fi preluată activitatea de depozitare de către sectoare. Prin această posibilitate, se creează o alternativă la situația actuală, legală de depozitare a deșeurilor din București în spații autorizate, pentru că în procesul de elaborare a ordonanței și documentarea propunerii, am primit o adresă clară, un punct de vedere clar de la ANRSC care spune că licența acordată societății care gestionează acum platforma aceea de depozitare, unde se duce grosul deșeurilor din București, este fără licență. Licența a încetat pe data de 14.07.2020. Este în instanță, așa este. Atât valabilitatea contractului, cât și valabilitatea licenței sunt discutate în instanță, dar pe termen scurt acum trebuie să oferim soluții pentru primării”, a precizat ministrul Mediului.

Efortul autorităților pentru monitorizarea stării mediului va fi susținut de mai multe sistem de supraveghere ce vor fi achiziționate prntr-un proiect în valoare de 57 milioane de lei. Este vorba de 21 de sisteme mobile de monitorizare a calității aerului, 46 de sisteme aeropurtate și o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate. „Prin aceste sisteme se poate monitoriza gazul de depozit provenit de la deșeurile menajere; aceste sisteme aeropurtate vor putea monitoriza gropi de gunoi sau chiar și unități industriale; putem monitoriza incineratoare; putem monitoriza compuși rezultați din industria prelucrării lemnului, dacă este nevoie și putem monitoriza și compuși foarte, foarte periculoși: metil /…/, acidul clorhidric, acidul cianhidric, deci sunt substanțe sau sunt compuși care pot afecta viața, sănătatea noastră. Sistemele vor ajuta Agenția Națională de Protecție a Mediului și Garda de Mediu să fie mult, mult mai eficiente”, a spus ministrul.

Actele normative vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.

 

 

 

din aceeasi categorie