Acasă EconomieIndustrie Proteste la ArcelorMittal Galaţi din cauza CCM

Proteste la ArcelorMittal Galaţi din cauza CCM

de A

Combinat_Siderurgic_Arcelor_Mittal_GalatiAproximativ 50 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi au protestat marţi faţă de prevederile noului contract colectiv de muncă semnat săptămâna trecută de administraţia combinatului cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgică. La ArcelorMittal Galaţi lucrează aproximativ 6.200 de persoane.

Protestatarii s-au adunat, marţi după-amiază, în apropierea principalei porţi de acces către combinat şi au afişat pancarte cu mesaje precum ”Treziţi-vă siderurgişti, treziţi-vă gălăţeni”, ”Muncitori, Şefi din AMG şi cetăţeni ai Galaţiului solidarizaţi-vă pentru salvarea combinatului” şi ”Siderurgişti gălăţeni, când vă veţi trezi va fi prea târziu, veţi fi într-o nouă Vale a Jiului”.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Naţional Solidaritatea, sindicat nereprezentativ din combinat, în timpul schimbului de tură de pe platforma siderurgică, însă mulţi dintre salariaţii care ieşeau pe poarta unităţii nu s-au alăturat manifestanţilor.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional Solidaritatea, Gabriel Vâlciu, s-a arătat dezamăgit de participarea modestă la protest şi a criticat prevederile noului contract colectiv de muncă semnat, săptămâna trecută, de administraţia combinatului ArcelorMittal şi de sindicatului reprezentativ, Sindicatul Siderurgistul AMG.

”Suntem nemulţumiţi pur şi simplu – în primul rând la îndemnul membrilor, dar se pare că până la urmă ne-au îndemnat şi până la urmă n-au venit – de contract, de semnarea lui, de cum s-a negociat, cu ghilimele de rigoare, egociat, de faptul că nu am fost întrebaţi, de ce s-a semnat pe doi ani. Nu s-a schimbat nimic din ceea ce doream noi la nivel de contract colectiv de muncă, mai multe articole care ne nemulţumeau, per ansamblu faptul că s-a semnat pe doi ani şi nu s-a dat absolut nimic”, a spus sindicalistul, citat de Mediafax.

El a susţinut totodată necesitatea modificării actualei legislaţii astfel încât la negocierea contractului colectiv de muncă să poată participa toate sindicatele dintr-o unitate şi nu doar cel reprezentativ, care are ca membri mai mult de jumătate din numărul total de salariaţi.

La Combinatul ArcelorMittal Galaţi a fost încheiat săptămâna trecută noul contract colectiv de muncă, pentru 2016 şi 2017, care prevede, printre altele, o creştere salarială de 50 lei brut pentru angajaţi.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galati au anunţat vinerea trecută, într-un comunicat de presă, că a fost încheiat noul contract colectiv de muncă la nivelul societăţii pentru următorii doi ani. Astfel, pentru 2016, documentul prevede o creştere salarială de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi personal TESA cu studii medii, şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime (25%), în salariul de bază.

În 2017, 15% dintre angajaţi vor fi promovaţi, iar un bonus de 240 de lei brut va fi acordat în luna iunie. Un al doilea bonus, în valoare de 200 de lei va fi acordat în cazul în care rezultatele companiei se vor ameliora. Aceste majorări, se preciza în comunicat, însumează o creştere totală a câştigului salarial mediu, pentru următorii doi ani, de 5.066 de lei brut pe salariat (211 lei brut / angajat, lunar) pentru categoriile de salariaţi menţionate.

De asemenea, va fi introdus un bonus special pentru şefii de formaţie, iar pentru celelalte categorii de angajaţi, sistemul de bonusuri şi promovări care au în vedere performanţa va continua.

”Noul contract colectiv de muncă asigură o bază socială solidă pentru a ne continua eforturile de transformare a Combinatului nostru şi pentru a păstra locurile de muncă în viitor, în ciuda pieţei dificile”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, conform sursei citate.

Reprezentanţii companiei mai arătau că ArcelorMittal Galaţi îşi asumă şi garantează veniturile angajaţilor prin anticiparea a doi ani într-unul singur în cadrul contractului colectiv de muncă ”în condiţiile actuale ale unei inflaţii negative, ale unui mediu de afaceri nesigur şi după şase ani consecutivi în care s-au înregistrat pierderi”.

”Deşi negocierile au fost dificile, ambele părţi au înţeles necesitatea de a găsi soluţii care să protejeze şi să crească veniturile angajaţilor, s-a creat un cadru de aliniere la cerinţele legale ce urmează a intra în vigoare, precum şi asigurarea unei vizibilităţi pe următorii ani, aspecte cruciale pentru bunul mers al companiei noastre”, a declarat, în comunicat, Mihaela Crăciun, director de resurse umane al ArcelorMittal Galaţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Sindicatului Naţional Solidaritatea se declarau nemulţumiţi de prevederile noului contract de muncă semnat de conducerea ArcelorMittal Galaţi cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgică, Sindicatul Metalurgistul.

din aceeasi categorie