Acasă Stiri InterneGaze Prosumatorii de bună credință sunt păcăliți

Prosumatorii de bună credință sunt păcăliți

de M G

De când legislația europeană a obligat, practic, statele membre să promoveze energia din surse regenerabile produsă cât mai aproape de locul de consum, și România s-a aliniat noilor condiții și, cel puțin prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) sprijină instalarea de panouri fotovoltaice. Dacă, inițial, prin AFM erau sprijiniți prosumatorii cu o capacitatea maximă de producție de 27 kW, recent, în Parlament a fost votată o lege care îi favorizează și pe prosumatorii cu o capacitate instalată de 33 de ori mai mare, de până la 900 kW. Astfel, beneficiile și scutirile fiscale de care ar fi trebuit să se bucure cei care își produc singuri consumul, se extind și la cei foarte mari. De altfel, în piața de energie, prosumatorii au fost împărțiți în două categorii: cei de bună credință, care își instalează panouri solare pe acoperiș pentru consumul propriu, și speculatorii, care își pun panouri mult peste consumul propriu, cu scopul de a vinde energia și de a face din asta o afacere. Din păcate, potrivit furnizorilor, prosumatorii casnici, de bună credință, sunt păcăliți de cei mari, care vor să beneficieze de aceleași facilități. Legea este acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) i-a trimis acestuia o scrisoare, prin care îi solicită să întoarcă legea în Parlament.

Una dintre cele mai mari probleme ale acestei legi este faptul că încalcă legislația europeană, mai exact Regulamentul european 943 din 2019 privind piața internă de energie. Noua lege prevede că sunt scutiți de dezechilibre cei cu putere instalată până în 900 kW, în timp ce regulamentul european spune că doar cei până în 400 kW pot beneficia de această scutire. În principiu, câtă energie electrică se produce, tot atâta trebuie consumată, stocarea energiei fiind încă dificil de realizat. Dacă se produce mai multă energie decât se consumă, se creează dezechilibre în sistemul energetic, iar acestea trebuie rezolvate. La fel se întâmplă și dacă se produce mai puțină energie decât se consumă. Dar, toate aceste ”re-echilibrări” ale dezechilibrelor costă! Există și o Piață de Echilibrare, în care se regăsesc cele mai mari prețuri ale energiei electrice. Astfel, prin noua lege, producătorii ce dețin capacități de 900 kW sunt scutiți de costurile din Piața de Echilibrare.

Ceea ce înseamnă că furnizorii vor trebui să suporte costurile cu dezechilibrele pe care le creează în rețea acești mari prosumatori, însă avertizează că vor transfera aceste costuri în prețurile pe care le va plăti toată lumea.

De remarcat, o instalație fotovoltaică de 900 kW este mult mai mare decât cea necesară unui consumator casnic pentru consumul propriu și poate fi suficientă chiar și pentru o fabrică. Pentru o astfel de capacitate, investiția necesară se ridică la circa un milion de euro, iar terenul necesar pentru instalare este de aproximativ un hectar (10.000 metri pătrați).

Spre comparație, pentru o casă se pretează o instalație, în medie, între 3 și 15 kW (pentru 15 kW sunt necesari aproximativ 80 metri pătrați de panouri).

În plus, mai spun furnizorii de energie, se încalcă principiul bi-cameralismului. Adică legea a trecut de Senat într-o formă și apoi a fost votată în Camera Deputaților în cu totul altă formă. Amendamentul privind scutirea de dezechilibre pentru cei până în 900 kW a fost introdus în ultima ședință a Comisiilor economice din Camera Deputaților, în aceeași zi cu votul final.

Furnizorii afirmă că producția de energie în instalații de 900 kW este o activitate cu caracter speculativ, nefiscalizată, care beneficiază de subvenții încrucișate, încurajată de legislație, fără să fie luate în calcul limitările tehnice ale rețelei. Toți ceilalți consumatori vor plăti prin prețul final toate aceste beneficii de care se bucură marii prosumatori. ”Pentru speculatori, este un basm. Cer bani să-și pună panouri, apoi își pun de cinci ori necesarul și așteaptă să facă bani doar uitându-se la soare. Deja își fac calcule că în doi ani își amortizează investiția”, au spus reprezentanții AFEER.

Pe de altă parte, ”prosumatorii casnici, de bună credință, sunt păcăliți de cei mari, care vor să beneficieze de aceleași facilități. Tot conceptul de „prosumator” intră în derizoriu. (…) Dacă acest fenomen nu este sincronizat cu întărirea rețelei, într-un an – doi vom ajunge în situația paradoxală în care toată lumea va avea panouri, dar nu va beneficia nimeni de ele, pentru că această energie nu va putea fi folosită în timp real, iar sistemul nu va putea prelua toată producția lor. Rețeaua de joasă tensiune nu este pregătită pentru a putea prelua prosumatori cu capacitate mare. Deja există situații punctuale unde au apărut blocaje: dacă pe o stradă într-o comună din jurul Bucureștiului 5 – 6 case au panouri, care injectează energie în rețea în același timp, crește tensiunea în acea zonă și fie este deconectată toată strada de la rețea (n.r. – adică totaă lumea de pe stradă rămâne fără curent), fie există pericolul să fie afectate aparatele electrocasnice”, au mai spus furnizorii.

Ministerul Energiei și ANRE se gândesc cum să rezolve situația

Articolul din lege care le conferă aceste beneficii celor cu instalații de 900 kW a fost introdus printr-un amendament votat în comisiile economice în aceeași zi în care a fost și votul final în plenul Camerei Deputaților (14 noiembrie).

Amendamentul este semnat de Alfred Simonis, deputat PSD, și de Șandor Bende, deputat UDMR, fără a fi însoțit de vreo motivare.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a transmis în Parlament observațiile sale privind această lege, însă pe forma inițială”, a spus, săptămâna trecută, Viorel Alicuș, director în cadrul instituției.

ANRE trebuie acum să elaboreze normele de aplicare a acestei legi și analizează cum poate fi modificat actul normativ astfel încât să nu distorsioneze piața, nici financiar, nici tehnic.

„Ministerul Energiei, în consultare cu ANRE, poate interveni cu o inițiativă legislativă pentru a modifica această lege. Așteptăm de la ANRE să vedem care este dimensiunea problemei”, a arătat, la rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Din perspectiva mea, prosumatorii trebuie încurajați, dar trebuie să asigurăm un mediu corect. Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu, iar acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai. Dacă ești prosumator nu ești un producător pur, nu acesta este sensul acestui fenomen. Este în interesul consumatorilor corecți să sancționăm, împreună cu ANRE, aceste situații”, a spus ministrul.

El a arătat că, deja, la nivelul Dispeceratului Energetic Național, prosumatorii realizează dezechilibre care pot fi cu greu gestionate, iar prosumatorii corecți, adică persoanele fizice care și-au instalat panouri pentru consum propriu, suferă de pe urma celor mari, care fac din asta o afacere.

În România, în acest moment, sunt aproximativ 100.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de circa 1.300 de MW (mai mare decât Porțile de Fier, care are o capacitate instalată de ”numai” 1.200 MW).

din aceeasi categorie