Acasă Analize Prostia la români: ”ne stricau” acum gazele din Marea Neagră!

Prostia la români: ”ne stricau” acum gazele din Marea Neagră!

de M G

În ultimele săptămâni, prețul gazelor naturale a ajuns la niveluri greu de anticipat: 220 lei/MWh pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) și 52 euro/MWh (circa 260 lei/MWh) pe bursa de la Baumgarten (Viena), de referință și pentru piața românească. Adică, în România, prețul a ajuns la circa 550 dolari/1.000 metri cubi (mc), iar la Viena – la 650 dolari/1.000 mc. Un asemenea preț n-a mai fost atins niciodată! Pentru o scurtă perioadă, în iarna din 2012, prețul de import al gazelor în România a ajuns la aproximativ 520 dolari/1.000 mc, dar atunci nămeții de zăpadă ajunseseră și la 3-4 metri! Acum suntem în plină vară! Și, de obicei, vara, când consumurile sunt mici, scad și prețurile! Dar, în prezent, ating niveluri astronomice! Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, recent, că majorarea prețurilor la gaze este dirijată de către Rusia, prin Gazprom (principalul exportator de gaze în Europa). În opinia ministrului, prețurile vor scădea după ce va fi operațional gazoductul Nord Stream 2 (prin care gazele rusești ajung în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina). Opinia noastră este că acum plătim prostia noastră! În principiu, zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră ar fi trebuit să înceapă să producă odată cu finalizarea conductei BRUA, adică încă de anul trecut. Producția la capacitate maximă a zăcământului de mare adâncime era estimată de Exxon la circa 6 miliarde metri cubi anual. Poate că în primii ani producția ajungea la numai 1 miliard mc. Dar ne stricau acum aceste gaze?!?!

Autoritățile de la București parcă sunt hotărâte să pună piedici românilor! Pentru că, altminteri, nu înțelegem de ce, de ani de zile, nu s-a făcut aproape nimic în tot ceea ce privește producția în sectorul energetic! În producția de energie electrică, după 1990, cu excepția finalizării reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă și câteva hidrocentrale de mici dimensiuni (toate începute pe vremea lui Ceaușescu) nu s-a finalizat nimic de către companiile deținute majoritar de statul român.

În domeniul producției de gaze naturale, de hidrocarburi, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a mai lansat de 12 ani nicio rundă pentru concesionarea de perimetre pentru explorare – exploatare.

Noi nu putem să ne gândim decât că nu se dorește ca lucrurile să meargă bine!

În ceea ce privește exploatarea gazelor de la mare adâncime din Marea Neagră, de-a lungul anilor, s-au tot pus piedici: ba companiile trebuiau să vândă pe bursă minim 50% din producție (ceea ce a afectat adoptarea deciziei de începere a investiției, pentru că orice firmă ”normală la cap” trebuie să aibă pre-contracte înainte de a începe producția), ba trebuiau să vândă gazele fix la prețul de 68 lei/MWh (OUG 114/2018), ba trebuiau să plătească impozite suplimentare dacă prețurile depășeau anumite limite (supra-impozitarea veniturilor prin legea 256/2018, legea offshore, ”dictată” de Liviu Dragnea). De remarcat, la acel moment nici nu le trecea prin cap reprezentanților statului că prețurile la gazele naturale ar putea depăși vreodată 120 – 130 lei/MWh. De aceea, au și pus suprataxe de 15% – 30% până la acest preț. După acest nivel, ”au inventat” niște niveluri mai mari, iar limita maximă a fost pusă la 190 lei/MWh (legea prevede un impozit de 70% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari decât 190 lei/MWh). O limită ce credeau că, de fapt, nu va fi atinsă niciodată! Iată că realitatea depășește imaginația politicienilor noștri! Acum prețurile au ajuns la 220 lei/MWh!

Un lucru e sigur: bugetul a pierdut enorm de mulți bani pentru că reprezentanții statului nu-și fac treaba!

Dacă acum Neptun Deep ar fi produs, dacă s-ar fi aprobat Runda X pentru concesionarea de perimetre de explorare/exploatare a gazelor și ar fi apărut noi producători de gaze naturale, cel mai probabil nu ar fi trebuit să suportăm aceste prețuri! Iar bugetul ar fi încasat sume importante și pe guvernanți nu i-ar mai fi durut capul că suntem în procedura europeană de deficit excesiv!

Petrom nu se lasă: vrea să continue în Marea Neagră. Dar așteaptă modificarea legii offshore

OMV Petrom va continua să colaboreze cu persoanele numite în funcţiile guvernamentale, însă este nevoie de predictibilitate pentru ca proiectele majore, precum extracţia gazelor din Marea Neagră, să meargă mai departe, a afirmat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă. Ea a participat la debutul şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când a fost listată compania.

Verchere a fost întrebată de jurnalişti dacă planurile companiei de extracţie a gazelor din Marea Neagră sunt afectate de criza politică de la nivel guvernamental.

„Nu activez în politică, ci în business, şi am lucrat toată cariera mea în sectorul de petrol şi gaze, în toată lumea. Unul dintre lucrurile fundamentale atunci când lucrezi în upstream este că lucrezi cu guvernele. Ce faci de fapt este să colaborezi cu oamenii care sunt în acele funcţii, pentru a te asigura că îţi faci treaba. România decide pe cine pune în acele funcţii şi noi vom colabora cu acei oameni. Avem nevoie de predictibilitate şi de parteneri în acele funcţii cu care să discutăm şi vom continua să facem aceste lucruri aici, în România”, a răspuns reprezentanta companiei.

Potrivit acesteia, pentru viitor, companiile petroliere trebuie să ia în calcul schimbarea mixului energetic.

„Cred că toate companiile de petrol şi gaze analizează ce va aduce viitorul. Societatea aşteaptă multe lucruri. În primul rând, este important să livrăm energia care este necesară zi de zi şi este ceva ce facem foarte bine, dar cum putem fi siguri că vom putea face asta şi mâine şi peste 20 de ani? Recunoscând că mixul energetic se schimbă şi trebuie să fim siguri că vom putea face faţă, pentru acţionari şi pentru societate”, a susţinut Verchere.

Ea a arătat că OMV Petrom lucrează în prezent la definitivarea unei strategii pentru 2030.

„Aici vom arăta planurile noastre în privinţa tranziţiei energetice. Pentru România, rolul gazului este foarte important în tranziţia energetică, pentru atingerea ţintelor din Fit for 55 şi 2050”, a precizat şefa Petrom.

Verchere a arătat că este crucial pentru România să meargă mai departe cu proiectele de gaze din Marea Neagră. „Din ceea ce ni s-a spus, Legea offshore va fi aprobată în acest an şi avem nevoie să fie aprobată în acest an”, a completat ea.

din aceeasi categorie