Acasă MediuDezvoltare Durabila Promisiuni de pădure-parc la Băneasa

Promisiuni de pădure-parc la Băneasa

de L M

Epopeea tăierilor din pădurea Băneasa, de lângă București, s-a terminat cu o vizită în teren a ministrului Mediului și cu promisiunea acestuia că pădurea statului de aici va trece într-o clasă de protecție superioară și va deveni pădure-parc. De remarcat este faptul că două treimi din pădurea Băneasa este privată, astfel că este de văzut dacă se reușește ca și această suprafață să fie inclusă în forme de protecție mai stricte, având în vedere interesul imobiliar pe care în trezește pădurea Băneasa. În rest, tăierile de lemn au fost perfect legale.

„Astăzi, în pădure la Băneasa, majoritatea suprafeţei este pădure de protecţie şi producţie, iar în momentul de faţă raportul Gărzii Forestiere Bucureşti şi al Corpului de Control al ministrului au relevat faptul că aici au fost efectuate lucrări silvice conform amenajamentului silvic aflat în vigoare până la finalul lunii decembrie”, a declarat, miercuri, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aflat într-un control în pădurea Băneasa, informează Agerpres.

„Din cele 1.343 de hectare cât are astăzi Pădurea Băneasa, 63% este pădure privată şi doar 37% este pădure a statului, în administrarea Romsilva. Ne-am gândit cum putem să redăm pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să-l aibă. Vreau să vă anunţ că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, de la cea de producţie, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură. În momentul de faţă, vreau să anunţ pe toţi bucureştenii, pe toţi românii, că pădurea Băneasa va redeveni aşa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei”, a spus Alexe.

Potrivit oficialului, în privinţa suprafeţei proprietate privată din respectiva pădure, se poartă discuţii la ministerul de resort pentru ca acestea să devină doar pădure de protecţie.

„La finele anului trecut a expirat amenajamentul silvic pentru cele 63% de pădure privată (n.r. – din pădurea Băneasa) şi suntem în discuţii în cadrul ministerului ca în următorul amenajament silvic, valabil pentru următorii zece ani, să introducem această pădure din T3, care este şi de producţie, în T2 care va fi doar pădure de protecţie. Amenajamentul silvic se referă la suprafeţe mai mari de 10 hectare. În pădurea Băneasa avem un număr de o sută şi ceva de proprietari privaţi de pădure cu suprafeţe mai mici de 10 hectare, care, în mod legal, pot exploata 5 mc pe an/hectar, mult sub capacitatea de reproducţie a pădurii. Din datele pe care le avem, înţeleg că pentru aceste suprafeţe ale proprietarilor de pădure privată media de exploatare a fost de 2 – 2,2 mc/an/hectar. Toate lucrările pe care le puteţi vedea astăzi sunt conform amenajamentului silvic”, a menţionat Costel Alexe.

Vizita ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în Pădurea Băneasa a survenit în urma reclamaţiilor din partea cetăţenilor care semnalau că au loc tăieri de arbori în acel amplasament.

din aceeasi categorie