Programul Rabla din acest an nu are nicio șansă să reintroducă ecotichete mai generoase la achiziția mașinilor electrice. Deși producătorii și importatorii auto au susținut că o subvenție de 8.500 de euro ar relansa achiziția de mașini electrice, Ministerul Mediului nu adus nicio modificare față de anul trecut și rămâne la 5.100 euro. Singurele modificări operate în proiectul Ghidului de finanțare 2025 se referă la simplificarea schemei de finanțare și la reducerea timpului în care beneficiarul trebuie să primească mașina pentru care a optat. De remarcat, programul se va prelungi până în 2030.
Miisterul Mediului a pus în dezbatere publică Ghidul de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2025-2030.
La modul general, programul se rerulează ca și până acum, fiind introduse câteva ajustări ce țin de noile reguli fiscali, precum introducerea e-Factura, și de sistemele informatice folosite. În rest, principiul este același: beneficiarul primește ecotichet în schimbul unei mașini vechi casate. Banii care să susțină programul provin din vânzarea de certificate de emisie de către statul român.
Cele mai așteptate prevederi din Ghid vizează valoarea ecotichetelor. Astfel, cuantumul ecotichetului este de 7.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete; 10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid; 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice; 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Nu se subvenționează achiziția de mașini pe motorină.
Interesantă este impunerea ca instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale să poată beneficia de cel mult 10 ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.
Față de anul trecut, când era vorba de 120 de zile, anul acesta durata de implementare este de maximum 90 de zile de la obținerea statusului „beneficiar finanțare”, adică cererea de finanțare din partea acestuia a trecut prin toate filtrele, cu toate documentele solicitate depuse. În termenul de 90 de zile, trebuie emisă și introdusă RO e-facturii în aplicaţie de către producătorul validat și să fie făcute formalitățile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou. Anii anteriori, beneficiarii trebuiau să aștepte luni bune până când puteau primi mașinile comandate în cadrul programului.
„Este interzisă beneficiarilor înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, pe o perioadă de trei ani de la data achiziţiei, respectiv pe perioada derulării leasingului, în situaţia în care autovehiculele noi sunt achiziţionate în sistem leasing”; completează proiectul de Ghid.