Acasă MediuDezvoltare Durabila Programul Rabla 2020 din martie

Programul Rabla 2020 din martie

de L M

Programul Rabla 2020 va debuta în martie, la Ford Craiova, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe, prezent la fabrica de autovehicule. Pentru acest an, Guvernul României şi-a asumat să aloce cea mai mare sumă de până acum atât pentru programul Rabla clasic, cât şi pentru programul Rabla plus. Primul Program Rabla a debutat în 2015, fiind cel mai longeviv program susținut din bani naționali, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Pentru Rabla clasic ne-am luat angajamentul că vom avea 60.000 de vouchere pe care le vom oferi cetăţenilor pentru achiziţionarea de autoturisme păstrând aceleaşi valori ca în anul trecut, iar pentru Rabla plus, bugetul pentru acest an creşte de la 95 milioane la 140 milioane lei, urmând ca în acest an, pe lângă dezvoltarea reţelei naţionale de încărcare, să finanţăm minim 3.000 de maşini electrice. Se păstrează ca anul trecut valoarea de minim 10.000, iar dacă mai adăugăm şi faptul că românii pot casa un autoturism vechi, voucherul poate ajunge până la 11.350 euro. Aş vrea să spun că este cea mai mare valoare a a unui voucher pentru o maşină electrică din Europa şi mă bucur foarte mult că Guvernul Ludovic Orban susţine modernizarea parcului auto din România şi ne dorim să creştem de la an la an”, a spus ministrul Costel Alexe, vineri, la Craiova, informează Agerpres.

Acesta a precizat că în acest an, în martie, se va lansa programul Rabla clasic, la Craiova, la Ford.

Parteneriat pentru mașini electrice

Prim-ministrul Ludovic Orban, a declarat, vineri, la fabrica Ford din Craiova, că pentru a putea crea un stimulent în începerea producţiei de maşini electrice în România trebuie să existe un parteneriat foarte serios între producători şi autorităţile guvernamentale.

„Am discutat de noua orientare în politica europeană, de pactul verde şi de posibilele consecinţe. Aici în mod clar pentru a putea crea un stimulent în începerea producţiei de maşini electrice în România cu siguranţă trebuie să existe un parteneriat foarte serios între industrie, între producător şi autorităţile guvernamentale”, a spus Orban după ce a vizitat fabrica Ford.

Premierul a precizat că pentru a demara această posibilă producţie a unor automobile electrice sau hibride sunt determinanţi mai mulţi factori, printre care se află şi dezvoltarea unei infrastructuri de staţii de încărcare electrică, pentru care există şi posibilitatea de a utiliza fonduri europene pentru a dezvolta o reţea pentru utilizarea maşinilor electrice.

Din delegaţia guvernamentală care a vizitat vineri fabrica Ford din Craiova au mai făcut parte ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ionel-Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Nicolae-Bode, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, ministrul Tineretului şi Sportului, Marian Ionuţ Stroe.

 

din aceeasi categorie