Acasă Economie Programul de liberalizare a gazelor se aplică de la începutul lui 2013

Programul de liberalizare a gazelor se aplică de la începutul lui 2013

de GM

Avalanşa scumpirilor este declanşată cu câteva zile înainte de Anul Nou, 2013 fiind marcată de taxe, impozite şi tarife majorate. Guvernul şi-a anunţat intenţia de a aplica un calendar de creştere a preţului gazelor naturale din producţia internă chiar din prima zi a lui 2013. Vestea bună este că populaţia nu va urma acelaşi ritm galopant de creştere a preţurilor la gaze naturale din producţia internă, aşa cum este stabilit pentru firme.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale. La ora actuală, între gazul autohton şi cel de import este o diferenţă notabilă de preţ, motiv pentru care România a convenit cu Comisia Europeană un calendar de liberalizare a pieţei gazelor naturale. Se face şi o favoare – prima majorare nu se aplică de la 1 decembrie, ci din prima zi a lui 2013.

La ora actuală, atât consumatorii casnici, cât şi firmele plătesc acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei/MWh. Preţul final plătit de consumatori – populaţie şi firme – rezultă dintr-un coş format din gazele din producţia internă şi importuri, fiind mai favorabil, ca preţ final, pentru populaţie. Această diferenţă de preţ dintre gazul autohton şi cel din import a dus la declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisie Europene.

Program pe doi ani

Astfel, preţul gazelor din producţia internă destinate consumului în regim reglementat pentru populaţie şi producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va creşte cu 19,448%, de la 45,71 lei/MWh la 54,6 lei/MWh, începând cu 1.10.2014. Prima majorare de preţ pentru populaţie va fi de la 1 iulie 2013, când preţul va creşte cu 6,1%, ajungând la 48,5 lei/MWh.

În cazul industriei, preţul gazului din producţia internă va suferi modificări mult mai dure, creşterea fiind de 242,8%, adică de aproape 2,5 ori mai mare faţă de preţul practicat în prezent. Prima etapă de majorare va fi la 1 ianuarie 2013, când preţul urcă la 49 lei/MWh, pentru ca să ajungă, la 1 octombrie 2014, la suma de 119 lei/MWh.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape integral de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

din aceeasi categorie