Acasă MediuDezvoltare Durabila Programul becul led în prag să fie răpus de tehnologie

Programul becul led în prag să fie răpus de tehnologie

de L M

Și a apărut și Ghidul pentru becurile led, care, la prima vedere, nu va putea să-și atingă scopul din cauza tehnologiei. Dacă vrei să primești subvenție de la stat, trebuie să-și faci cont online la Adminstrația Fondului pentru Mediu, să ai adresă de e-mail și telefon mobil ca să primești SMS de confrimare. Cum cele mai multe persoane cu becuri vechi sunt în mediul rural, cu posibilitatea de a folosi internetul destul de redusă spre deloc, scopul programului nu va putea fi atins.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică Ghidul de finanțare a Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led. Programul a fost avansat ca mod de susținere a populației în condițiile unor prețuri foarte mari la energie electrică. Prin introducerea becurilor led, consumul ar scădea; în consecință și facturile.

„Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuință cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul Programului îl constituie reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuințe, pentru utilizatorii casnici”, se arată în Nota de fundamentare. Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu.

În principiu, programul vizează subvenționarea achiziției de becuri led noi, cu putere de maximum 15 W, în baza unui voucher de 200 de lei și la schimb cu becuri vechi.

Programul ar urma să respecte „rețeta” clasică. Beneficiarii trebuie să-și creeze cont în aplicația informatocă a Administrației Fondului pentru Mediu și, începând cu data anunțată de AFM, se înscriu în program. Dacă sunt întrunite condițiile stabilite de Ghid, care sunt aceleași pentru toate celelalte programe, AFM emite voucherul care poate fi folosit numai la comercianții validați.

Aici intervine marea problemă. Cele mai multe gospodării unde mai sunt folosite becuri de tip vechi se găsesc în mediul rural, unde legătura cu internetul este aproape inexistentă pentru principalele categorii de beneficiari vizate. Așa că primul pas, cel de creare a unui cont pe aplicație, devine o himeră. Și ca totul să fie cât mai complicat, beneficiarii trebuie să posede adresă de e-mail și telefon mobil pe care să primească SMS de confirmare.

Oricum, este o birocrație excesivă pentru suma de 200 de lei promisă de stat. Sunt necesare aceleași documente ca pentru o subvenție de mii de lei. Mai exact, trebuie documente precum că potențialul beneficiar nu are datorii la bugetul de stat și la cel local. Numai costurile pentru obținerea acestor documente și aproape se cheltuie cei 200 de lei pe drumuri la Fisc.

Cei care pot să-și creeze conturi în aplicația AFM, și mai și obțin certificatele fiscale, vor putea primi un singur voucher în valoare de 200 de lei în fiecare sesiune a programului. Cu acest voucher, beneficiarii pot cumpăra becuri led cu condiția să predea același număr de becuri convenționale. Achiziția se poate face numai de la comercianții validați, care vor trebui să se asigure că prețul unui bec cu led nu va depăși media prețurilor de comercializare ale acestora, în ultimele 6 luni.

din aceeasi categorie