Program de monitorizare pentru trecerea vârfului de iarnă la Transelectrica
noiembrie 30, 2020
Rețeaua Electrică de Transport gestionată de Transelectrica este pregătită pentru trecerea vârfului de iarnă 2020-2021 în condiții de siguranță și continuitate în alimentare, a declarat Marius Stanciu, membru al Directoratului CNTEE Transelectrica, la cea de-a XXXV-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, pe tema „Provocările iernii 2020 – 2021 pentru Sistemul Energetic Național”.
„Suntem bine pregătiți de iarnă. Am implementat un program de monitorizare pentru trecerea vârfului de iarnă, cu termene pe care le respectăm. Am luat toate măsurile necesare în ceea ce privește pregătirea instalațiilor. Am dat deja dispoziții în toate stațiile pentru verificări și inspecții, în special a echipamentelor precum unitățile de transformare. În plus, avem în derulare la această oră un program de control pe liniile electrice aeriene. Urmărim cu atenție ca mentenanța instalațiilor Transelectrica să se realizeze în conformitate cu planul elaborat. De asemenea, lucrările de mentenanță minoră vor continua și în perioada următoare, având în vedere că vremea permite acest lucru”, a declarat Marius Stanciu, membru al Directoratului Transelectrica.
Pe de altă parte, acesta a precizat că modernizarea Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Fundeni este blocată de mai bine de 2 ani. Răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor, Marius Stanciu a spus: ”Stația de transformare Fundeni, unde a avut loc o avarie, a fost blocată timp de doi ani de procedurile de achiziţie a echipamentelor secundare”.
“Această staţie a fost retehnologizată în perioada 2005-2007. Echipamentele principale au o durată de viaţă de 25 de ani, iar cele secundare de 10-12 ani. Avem în vedere extinderea şi modernizarea staţiei Fundeni, prin înlocuirea echipamentelor secundare. Transelectrica a iniţiat această procedură de înlocuire a echipamentelor secundare, însă, de doi ani de zile, proiectul este blocat din cauza procedurilor de achiziţie. La prima procedură nu s-a prezentat niciun ofertant, iar la a doua procedură au fost depuse oferte la preţuri foarte mari. Am încheiat a treia procedură de achiziţie, care a fost contestată în instanţă, iar de şase luni este complet blocată. Ca o informaţie de actualitate, ieri am primit decizia definitivă a instanței că am câştigat şi, astfel, vom reuşi să retehnologizăm şi să schimbăm toate echipamentele secundare, astfel încât staţia să fie aptă şi să nu mai avem probleme”, a adăugat Marius Stanciu.