Acasă Economie Profit la Chimcomplex

Profit la Chimcomplex

de M G

Chimcomplex a raportat un profit net de 282,6 milioane lei (57,7 milioane de euro) pentru primul semestru din 2021 şi o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei (233 milioane de euro).

Conform unui comunicat de presă, vânzările pe piaţa externă, în cea mai mare parte adresate pieţelor din Uniunea Europeană, au reprezentat în semestrul I 2021 aproximativ 78% din totalul vânzărilor de produse.

Ponderea cea mai mare din totalul vânzărilor interne şi externe o au principalele produse ale companiei, respectiv poliolii-polieterii şi soda caustică. Poliolii sunt o clasă de substanţe chimice organice din care se fabrică poliuretanul, un produs chimic care se întâlneşte peste tot, de la mobilier, maşini, izolaţie termică sustenabilă pentru clădiri până la turbine eoliene sau sateliţi.

Potrivit reprezentanţilor companiei, sustenabilitatea în operarea integrată a fluxurilor de producţie din cele două platforme Oneşti şi Râmnicu Vâlcea a permis fabricarea de volume record la principalele produse ale companiei, iar continuitatea derulării fluxurilor logistice a asigurat stabilitatea lanţurilor de aprovizionare şi de vânzare, care au permis procesarea unor volume totale de 637.000 tone, în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, implementarea strategiei de vânzări a companiei a permis recuperarea efectelor negative provocate de pandemia Covid-19 şi a generat o creştere a volumelor de vânzare cu peste 21% faţă de prima jumătate a anului 2020.

În aceeași perioadă, au continuat investiţiile în eficienţa energetică, care au generat o reducere continuă a amprentei de carbon a companiei. Astfel, indicatorii specifici de emisii de CO2/t producţie fizică sau pe MWh energie consumată au scăzut cu aproximativ 4%, respectiv 35 % faţă de anul 2020.

Astfel, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex a înregistrat un EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) de 407 milioane lei (83 milioane euro şi 36% din cifra de afaceri). Acest lucru a permis consolidarea poziţiei financiare a companiei şi rambursarea a 52 de milioane de euro din creditele contractate în decembrie 2018 pentru achiziţionarea activelor Oltchim.

„Chimcomplex a obţinut rezultate foarte bune în prima jumătate a anului 2021. Toţi indicatorii noştri operaţionali şi financiari au înregistrat o creştere remarcabilă. Aceste rezultate au fost posibile datorită capacităţii noastre de inovare şi muncii depuse pentru a reveni cu putere pe piaţă”, a declarat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.

Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale, la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. În anul 2020, Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

din aceeasi categorie