Producţia de sare a României în anul 2013 a fost cu 3% mai mare faţă de cea din anul anterior, care s-a ridicat la 2,33 milioane tone, potrivit datelor transmise de societate, la solicitarea Focus-Energetic.ro. Sucursalele producătoare sunt: Salina Târgu Ocna, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, Salina Ocna Dej, Salina Praid, Salina Cacica, Salina Ocna Mureş şi Salina Slănic.
„Producţia anuală de sare (gemă, recristalizată, soluţie), nemetalifere (calcar, tuf) microproducţie, se programează în baza unor date statistice estimative, a contractelor şi comenzilor existente; deci activitatea de producţie este interdependentă cu volumul de vânzare a produselor fabricate. Astfel, pentru anul 2013 s-a constat o creştere a cererii de sare gemă, rezultând o producţie de sare mai mare faţă de anul 2012”, spun reprezentanţii companiei.
Compania şi-a bugetat pentru acest an cheltuieli cu investiţiile de 36 milioane lei, pentru modernizarea unor procese şi menţinerea capacităţilor de producţie, în acţiuni pentru protecţia mediului şi a zăcămintelor, în investiţii pentru turism, dar şi în proiecte de cercetare – dezvoltare.
„În cadrul economiei naţionale, continuitatea tradiţiei miniere a exploatării sării este asigurată de singurul producător de sare autorizat din România – Societatea Naţională a Sării S.A.-Salrom, al cărei obiectiv de activitate îl constituie exploatarea, gestionarea şi comercializarea sării şi a substanţelor nemetalifere (calcar) şi promovarea turismului de tratament şi agrement în saline. Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare a Societăţii Naţionale a Sării S.A. este: modernizarea, adaptarea şi diversificarea întregii activităţi a societăţii în conformitate cu condiţiile actuale geopolitice şi economice din comunitatea europeană, în vederea unei dezvoltări eficiente şi durabile care să-i întărească rolul şi poziţia sa de agent economic care exploatează o substanţă minerală utilă cu caracter strategic”, se mai arată în datele transmise de companie.
Între obiectivele de bază stabilite pentru acest an sunt: asigurarea unei exploatări raţionale cu protecţia zăcămintelor de sare, asigurarea stabilităţii lucrărilor miniere şi a diminuării impactului negativ asupra suprafeţei şi mediului, dar şi reducerea costurilor de producţie prin retehnologizarea instalaţiilor de preparare şi ambalare. Salrom şi-a planificat totodată să îşi diversifice şi să valorifice activităţile conexe, turismul fiind o sursă suplimentară de venituri.
În anul 2013, profitul net realizat de Societatea Naţională a Sării a fost de 38,7 milioane lei, iar cifra de afaceri s-a ridicat la 308,3 milioane lei.
Salrom este singurul producător de sare autorizat din România. Ca producător de sare, ţara noastră se situează între primele nouă ţări din Europa şi ocupă locul patru în Europa Centrală şi de Est. Perimetrele concesionate de Salrom în vederea exploatării însumează circa 400 de milioane tone sare.
Acţiunile companiei sunt deţinute în proporţie de 51% de către statul român prin Ministerul Economiei şi 49% de către Fondul Proprietatea. Principalele produse ale Salrom sunt sarea (gemă, soluţie, recristalizată) şi calcarul. Societatea Naţională a Sării are şapte sucursale: Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea şi salinele Slănic, Ocna Dej, Ocna Mureş, Târgu Ocna, Praid şi Cacica.
Ştrand de 1,55 milioane euro la Salina Praid
Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, va inaugura în această vară ştrandul modern de la Salina Praid, în care a investit circa 1,55 milioane euro.
„În prezent, lucrările la investiţia ’Modernizare şi extindere Ştrand Salina Praid’ sunt în plină desfăşurare. Lucrările se preconizează a se încheia până la debutul sezonului de vară 2014. Ansamblul va fi compus din două bazine, pentru adulţi şi pentru copii, cu bar inclus în bazin, în apă, lumini ambientale, un sistem modern de filtrare şi de barbotare a apei, un restaurant, zonă de plajă sus, la etaj, cât şi jos, în zona piscinelor. Aşadar, vizitatorii se vor putea bucura din acest an de mica oază de relaxare şi de tratament”, spun oficialii Salrom.
Aceştia speră ca ştrandul de la salina din Praid să atragă cât mai mulţi turişti. Investiţia se ridică la aproximativ 1,55 milioane de euro, din fonduri asigurate exclusiv de către Societatea Naţională a Sării.
În decursul timpului, Salrom a amenajat cinci saline pentru activităţi turistice: Salina Slănic, Ocnele Mari, Târgu Ocna, Salina Cacica şi Praid. Turiştilor li se oferă ocazia de a pătrunde într-o lume subterană deosebit de spectaculoasă şi de a se bucura de aerul salin cu efecte benefice asupra sănătăţii.
În ultimii trei ani, compania a înregistrat, în medie, circa un milion de vizitatori pe an. Pentru acest an, odată cu finalizarea acestei investiţii, Salrom şi-a propus să atingă o ţintă de 1,2 milioane turişti, iar în 2014 numărul intrărilor ar putea ajunge la 1,8 milioane turişti, mai ales că planurile companiei privesc şi amenajarea altor saline din ţară.