Acasă Stiri InterneHidro Pro Agro vrea energie gratuită pentru irigații

Pro Agro vrea energie gratuită pentru irigații

de A

foto irigatiiFederația Națională Pro Agro solicită autorităților subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015 în condițiile în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an.

”Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastruoase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații”, se arată într-un comunicat Pro Agro.

Oficialii federației spun că seceta pedologică și vremea caniculară din ultima perioadă au condus la reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire ce poate duce mai departe la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an.

”În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înființării culturilor de toamnă, precum rapița, orzul și chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât și de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări și a intra în iarnă în condiții optime”, se mai arată în comunicat.

Costurile cu energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat.

”Prin susținerea acestei măsuri, mulți fermieri vor fi încurajați să irige iar suprafețele irigate prin intermediul organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat din România vor crește semnificativ. Alături de fermierii din producția vegetală se alătură și fermierii crescători de animale care au înființat culturi duble pentru furajele suculente care trebuie irigate”, subliniază comunicatul Pro Agro.

Directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, declara, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, că solicitările fermierilor pentru irigarea terenurilor agricole în acest an nu au depășit 100.000 de hectare, deși suprafața contractată era de 330.000 de hectare.

„În prezent sunt viabile pentru irigații în acest an 1,5 milioane de hectare, din care 823.000 sunt efectiv pregătite pentru irigat, dar în momentul de față am avut solicitări și am irigat doar pe 100.000 de hectare deși avem contractate 330.000 de hectare. Prima umplere a canalelor s-a făcut de către ANIF și a fost suportată din bugetul agenției. Canalele pe infrastructura principală, pe 823.000 de hectare, au fost pline și cred că putea să irige toată lumea”, a explicat șeful ANIF în 29 iunie.

Acesta a precizat, la vremea respectivă, că ANIF a reușit să cumpere în acest an energie electrică de pe bursă, de la BRM, la cel mai mic preț, 154 de lei MWh, respectiv o cantitate de 90.000 de MWh, ceea ce reduce semnificativ costul apei pentru irigații.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat, la jumătatea lunii iunie, că fermierii români ar putea primi despăgubiri de la bugetul de stat în acest an, dacă vor înregistra pagube din cauza secetei, însă acordarea acestora depinde de acordul Comisiei Europene.

din aceeasi categorie