Acasă Stiri InterneGaze Prima victimă a OUG 114: vicepreşedintele ANRE Henorel Soreaţă

Prima victimă a OUG 114: vicepreşedintele ANRE Henorel Soreaţă

de M G

Henorel SOREAŢĂ

Unul dintre vicepreşedinţii ANRE, Henorel Soreaţă, şi-a dat demisia din funcţie pe 1 martie, dar îşi va continua activitatea până la alegerea unui nou vicepreşedinte al autorităţii.

Absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Politehnicii Bucureştene, Henorel Soreaţă este vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din mai 2017, mandatul fiind pe o perioadă de 4 ani. Acesta activează în cadrul ANRE de 10 ani, după ce a mai lucrat la Electrica SA şi CEZ România.

În piaţă se aduc în discuţie două motive care l-ar fi determinat pe Soreaţă să renunţe la funcţie, ambele, însă, având legătură cu OUG 114/2018. Una dintre variante se referă la atitudinea vicepreşedintelui, care ar fi tergiversat nepermis de mult şi fără argumente semnarea reglementărilor pentru transpunerea în legislaţia secundară a prevederilor OUG 114/2018 referitoare la sectorul energetic. Cealaltă variantă are legătură cu PSD, care i-ar fi reproşat lui Henorel Soreaţă (pe care l-a susţinut pentru obţinerea postului în ANRE) că nu a comunicat mai mult, „prin viu grai”, beneficiile pe care OUG 114 le aduce consumatorilor casnici şi industriali.

Deşi Henorel Soreaţă nu a comentat asupra deciziei de a părăsi conducerea ANRE, cert este că ambele variante de motiv au legătură cu OUG 114, astfel că acesta pare să fie „prima victimă” a Ordonanţei!

Reamintim, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a emis o ordonanţă prin care preţul gazelor naturale din producţia internă se plafonează la 68 lei/MWh pentru toţi consumatorii, casnici şi industriali, preţurile la electricitate pentru populaţie vor fi reglemenate, timp de 3 ani, de către ANRE, iar toate companiile din domeniu vor trebui să plătească o contribuţie de 2% din cifra de afaceri către ANRE.

din aceeasi categorie